Sari la conținut

Cum depistezi și tratezi anemia, în funcție de tipul ei

anemie
Sursa foto: Unsplash
semnele anemiei

Din cuprinsul articolului

Anemia. În ultimul timp te simți tot mai obosită, ai dureri de cap frecvente, amețești ușor? Toate aceste simptome care par banale pot să fie un indiciu al anemiei în organism.

Diagnosticul de anemie și tratamentul acesteia se pot realiza numai cu ajutorul unui medic. Practic, analizele de sânge arată dacă o persoană are sau nu anemie. Dar și ce tip de anemie are. Specialiștii spun că anemia este confirmată de medic atunci când nivelul hemoglobinei din sânge este sub valorile normale corespunzătoare vârstei și sexului persoanei în cauză. Cu alte cuvinte, dacă este mai mic de 12 g/dl la femei și de 13 g/dl la bărbați.

Explicația este aceea că hemoglobina aflată la un nivel sub limitele admise, cantitatea de oxigen necesară mușchilor și creierului va fi insuficientă, astfel cel în cauză se va simți slăbit. Este foarte important să se trateze anemia, fiindcă în lipsa tratamentului aceasta poate duce la instalarea unor problemele grave de sănătate. La fel de important este și stabilirea cauzelor care au dus la apariția anemiei.

Principalele tipuri de anemie

  • Anemia hemolitică. Este o tulburare fie ereditară, fie dobândită în urma unei disfuncții a sistemului imunitar dar și a excesului de toxine care se acumulează în sânge. În cazul acestei anemii, producția de globule roșii este distrusă foarte repede.
  • Anemia megaloblastică, care apare ca urmare a deficitului de vitamine, mai exact este cauzată de carența de vitamina B12 sau de acid folic. Acesta indică prezența unor globule roșii foarte mari.
  • Anemia aplastică este o afecțiune severă, dar destul de rar întâlnită. Este produsă din cauza incapacității măduvei spinării de a produce suficiente globule roșii.
  • Anemia feriptivă este cel mai des întâlnită și este provocată de carența de fier. Printre cauzele principale care duc la pierderea fierului se regăsesc: menstruația, administrarea în mod constant, abuziv de antiinflamatoare care pot duce la apariția sângerărilor gastrointestinale. În cazul acestei anemii este foarte importantă alimentația. Trebuie consumate cât mai multe fructe de mare, pește, carne, ficat, verdețuri – spanac, urzici, pătrunjel.

În funcție de cauzele care au determinat apariția anemiei, medicul va stabili metoda de tratare a acesteia. De exemplu, atunci când anemia provocată de a infecție, probabil se va prescrie antibiotic. Dacă pacientul are o carență de fier, de exemplu, se va administra fier sub forma suplimentelor, dar și dieta va fi mult îmbunătățită.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel