Sari la conținut

Cum depistezi boala ficatului gras și care sunt principalele cauze pentru care se dezvoltă

încărcat cu toxine
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic hepatolog: simptomele ficatului gras

Boala ficatului gras, numită și steatoză hepatică, este o afecțiune caracterizată de acumularea excesivă de grăsimi (trigliceride) la nivelul celulei hepatice. Uneori, aceasta poate fi însoțită de inflamarea ficatului. Dacă nu este depistată în timp util, această afecțiune poate cauza complicații grave.

De aceea, este foarte important să recunoști simptomele specifice afecțiunii, cum o poți depista în timp util și, de asemenea, care sunt principalii factori ce duc la dezvoltarea bolii. Cu atât mai mult, potrivit bioclinica.ro, este esențial să știi cum o poți preveni.

Boala ficatului gras –  simptome specifice

  • senzație acută de oboseală;
  • lipsă de energie;
  • dureri în zona abdomenului;
  • dureri în zona subcostală;
  • inflamarea zonei din partea dreaptă a abdomenului;
  • apetit scăzut;
  • scăderea în greutate;
  • senzație de greață.

De cele mai multe ori, persoanele afectate descoperă că suferă de steatoză în urma analizelor de rutină, întrucât simptomele pot fi întâlnite și în cazul altor afecțiuni minore.

Cauzele principale care duc la dezvoltarea bolii ficatului gras

Cauzele sunt determinate în funcție de tipul afecțiunii. Aceasta are două forme: ficatul gras nonalcoolic și ficatul gras alcoolic.

Ficatul gras nonalcoolic

În cazul ficatului gras nonalcoolic, nu se cunosc cauzele concrete care au dus la acumularea de grăsimi în zona ficatului. Totuși, acest tip de afecțiune apare cel mai frecvent în cazul persoanelor care au:

  • diabet;
  • prediabet – situație în care nivelul glicemiei pe nemâncate este între 100 și 125 mg%;
  • obezitate – atunci când greutatea corporală este mai mare cu 25% față de greutatea normală;
  • colesterol sau nivel scăzut al trigliceridelor serice;
  • hipertensiune arterială

Ficatul gras alcoolic

Ficatul gras alcoolic apare în urma consumului excesiv de alcool. Cantitatea de alcool permisă este diferită în funcție de sex. Astfel, în cazul femeilor, este considerat excesiv consumul a mai mult de 20 de grame de alcool pe zi și, în cazul bărbaților, consumul a peste 30 de grame pe zi.

De asemenea, ficatul gras poate fi asociat și cu:

  • hepatita cronică virală C
  • boala Wilson
  • sindromul Reye
  • administrarea unor medicamente ( amiodaronă, tamoxifen, metotrexat)

Pentru a preveni afecțiunea, este important să:

  • ai un regim alimentar sănătos, care să nu includă grăsimi de origine animală în exces. De preferat, dieta trebuie să fie bazată mai mult pe consumul de legume, fructe și grăsimi sănătoase
  • faci zilnic exerciții fizice (chiar și o plimbare scurtă poate fi eficientă)
  • nu consumi alcool în exces

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel