Sari la conținut

Cum depășim panica cumpărăturilor de Sărbători. Mihaela Bilic: Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale

Muzica din mall te face să îți golești buzunarul mai repede.
Sursa foto: aRhiva Doctorul Zilei
Muzica poate spori conștientizarea și recunoașterea brandurilor. Când o melodie cunoscută sau plăcută este asociată cu un anumit magazin, creează o legătură.

Cum depășim panica cumpărăturilor de Sărbători. Mihaela Bilic: Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale.

Ca în fiecare an, apropierea Crăciunului are un efect catalizator în ceea ce privește cumăpăturile. Românii sunt cuprinși de „panica” cumpărăturilor în exces în perioada Sărbătorilor de iarnă, mai ales când vine vorba de mâncare

„Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm din punct de vedere culinar, ca si cum toată existența noastra atârnă de o farfurie cu mâncare”, atrage atenția Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Cum depășim panica cumpărăturilor de Sărbători. „Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient”

Potrivit nutriționistului, însă, la bază acestui exces de cumpărături se află frica de a rămâne fără mâncare.

„După 30 de ani de la Revoluție trăim cu aceeași frică: dacă nu avem suficientă mâncare? După un sfert de secol de supermarket-uri cu rafturi pline, avem același principiu după care ne ghidăm: mai bine să prisosească, decât să nu ajungă.

Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, facem din alimentație o problemă, ne complicăm si exagerăm din punct de vedere culinar, ca si cum toată existența noastra atârnă de o farfurie cu mâncare. Si întotdeauna e în plus, nu în minus!

Perioada următoare va fi doar despre mâncare: ce cumpărături facem, câți oaspeți avem la masă, care este meniul? Facem liste peste liste, umplem frigiderul și cămara ca să fim siguri că e suficient, că toată lumea va mânca pe săturate.

Cum calculăm porția corectă, de unde știm care e apetitul musafirilor, ce ne facem dacă rămâne masa goală?! Din postura de gazdă ai o frică, nu poți socoti doar 3 sarmale și o bucățică de carne de persoană, ce te faci dacă omul mai vrea o porție?

Culmea e că inversând rolurile, ca oaspete/invitat nu-mi amintesc sa mă fi supărat vreodata pentru că s-au terminat sarmalele sau cozonacul la vreo sărbătoare- cel mult era semn ca au fost delicioase, deci foarte apreciate.

Nimeni nu face o tragedie din mâncare, înafară de noi, când ne luăm prea in serios rolul de gazde, când vrem sa demonstrăm prea mult, sa-i copleșim pe invitati cu abundența de pe masa noastră”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Mihaela Bilic: Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale

Mihaela Bilic ne îndemană la relaxare și la o anumită detașare, pentru că viața nu se învârte în jurul mâncării. De multe ori, interesul musafirilor nici nu se află pe masă, ci pe ecranul telefonului.

„Cred ca ar merita să relaxăm un pic lucrurile. Pană la urmă nu suntem in mijlocul pustiului: nu ajunge mâncarea, dăm o fugă pâna la magazinul din colț. Nu ne-am săturat cu mâncarea din vizită? Facem completarea acasă, din propriul frigider. Soluții există pentru orice situații, de la home-delivery până la congelatorul cu rezerve strategice. Atunci de unde panica, îngrijorarea, stresul?

Am rămas prizonierii propriilor noastre amintiri, neputințe, limitări. Nu realizăm că viața nu se mai învârte în jurul mâncării. Majoritatea oaspeților sunt prezenti fizic, dar mintea si gândurile le sunt in altă parte, interesul nu e pe masă ci mai degraba pe un ecran.

Iar daca in final ai curiozitatea să întrebi invitații cum a fost mâncarea, vei primi un răspuns previzibil: “bună”! Cel mult rămân ca amintire câteva poze, în rest vă promit că nu va fi o tragedie pentru nimeni dacă n-a primit supliment la friptură și cârnați.

Faptul că poți să-ți umpli coșul de cumpărături și că poți să-ți faci toate poftele culinare de sărbători este un fel de confirmare pentru propria valoare, pentru faptul că viața ta e bună și statutul social corespunzător. Câtă vreme ai masa plină, poți privi cu încredere în viitor.

Abundența alimentară a fost și va rămâne un simbol al realizării personale. E firesc și vor mai trece ani buni până când ne vom detașa, până vom ajunge să nu mai fim impresionați si să impresionăm cu mâncare. Cred că n-am fi români cu adevărat fără planurile de aprovizionare pentru masa de sărbători. Așa că vă întreb și pe voi: cum stați cu pregătirile de Crăciun?!”, a concluzionat nutriționistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel