Din cuprinsul articolului
Depresia este una dintre cele mai comune tulburări de ordin psihic. Aceasta se manifestă printr-un sentiment constant de tristețe, lipsă de energie , pesimism și interes scăzut pentru orice activitate. Adesea, afecțiunea este declanșată de evenimente cu un impact emoțional puternic.
Totodată, depresia poate fi cauzată și de un dezechilibru chimic cerebral, circumstanță în care trăirile emoționale nu sunt un factor declanșator principal. În anumite cazuri, aceasta dispare de la sine, după echilibrarea funcțiilor normale ale creierului.
Cu toate acestea, multe persoane au nevoie de un tratament de lungă durată, urmat după sfatul medicului.
Deși această afecțiune poate necesita un tratament bine stabilit, anumite obiceiuri te pot ajuta să ameliorezi simptomele și să treci mai ușor peste această perioadă dificilă.
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, dezvăluie ce poți face pentru a depăși depresia și pentru a-și recăpăta echilibrul interior.
„Cum depășești depresia?
Atunci când suferi de depresie, cea mai eficientă şi sănătoasă soluţie este să mergi la psiholog sau psihiatru pentru tratament. Este cea mai sigură abordare, care te va ajuta să găseşti căi să te vindeci şi să depăşeşti momentele grele. Însă, păstrează în minte faptul că antrenamentele moderate, de durată scurtă, te ajută să te simţi mai bine, chiar dacă depresia ţi-a răpit mult din energia vitală. Orientează-te spre activităţi plăcute, de preferinţă în aer liber şi care să nu îţi solicite prea mult programul.
Mergi pe jos, înoată sau revino la antrenamente pe care le practicai înainte cu plăcere.
Câtă vreme nu îţi propui să te suprasoliciţi şi nici nu ai aşteptări prea înalte de la performanţele tale, vei reuşi să regăseşti bucuria de a face sport. Optează pentru clase de group fitness pentru începători – pilates, ore uşoare de tonifiere sau ore de aerobic cu coregrafii simple şi încearcă să mergi o dată pe săptămână la yoga sau stretching. Te va ajuta să elimini tensiunea şi starea de presiune resimţită în corp.
Alimentaţia echilibrată te ajută şi ea în lupta împotriva depresiei.
Alege alimente naturale, pline de substanţe nutritive ca să îţi alimentezi corpul. Mizează pe antioxidanţi. Ei vor contracara efectele negative ale stressului în corp.
Tensiunea emoţională îţi poate da o poftă accentuată de dulce, dar optând pentru glucide complexe reuşeşti să îţi menţii constant nivelul de energie.
Înlocuieşte faina albă de grâu cu cereale integrale, hrişcă, mei şi quinoa şi zaharurile procesate cu fructe uscate. Proteinele din carne slabă îţi dau energie constantă peste zi, iar dieta mediteraneeană îţi oferă preparate savuroase şi sănătoase care să îţi dea energie.
Evită consumul exagerat de cofeină şi alcool şi asigură-te că bei cel puţin 3 litri de apă pe zi.
O rutină sănătoasă în alimentaţie te menţine conectat cu propriul corp, este benefică pentru echilibrul emoţional şi te ajută să îţi păstrezi un ritm constant de viaţă, cu consecinţe benefice pentru echilibrul tău emoţional”, scrie Cori Grămescu.
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…
Ce pensie primești dacă nu ai muncit o zi în viața ta. Indemnizația socială minimă…
Suedia și Norvegia, două dintre cele mai avansate țări digital, au surprins recent anunțând că…
Agențiile de sănătate avertizează, în legătură cu o posibilă pandemie: peste 1.000 de morți și…