Sari la conținut

Cum deosebim o răceală banală de o gripă, la copii

Copiii cu vârste între 0 şi 7 ani suferă episoade de răcealăși gripă din ce în ce mai des, într-un singur sezon. În mediul aglomerat, adică în mediul urban şi în colectivitate, virusurile contagioase au ajuns să se suprapună între ele şi să producă diverse complicaţii mai greu de tratat, precum otita sau pneumonia. În ajutorul părinţilor epuizaţi de aceste episoade specifi ce anotipului rece, dar şi începutului de primăvară, Dr. Ramona Andronache, medic de familie, ne oferă informaţii preţioase

Sandra Sălăgean

Î n etiologia răcelii sunt implicate peste 200 de virusuri, dintre acestea amintim rhinovirusurile, coronavirusurile, adenovirusurile, virusul sincitial respirator, etc. Răceala are un debut insidios, se însoțește de un ușor disconfort și durează mai puțin decât gripa. De regulă, la copii durează aproximativ șapte zile. Răceala este foarte contagioasă, ea se transmite prin aer sau atunci când micuțul intră în contact cu picăturile care conțin virusul – tuse, strănut, mâini nespălate. Simptomele pot apărea într-un interval de 1-3 zile de la momentul contactării virusului. Dintre simptomele frecvent întâlnite amintim inflamarea mucoasei nazale, alterarea gustului și mirosului, tusea, strănutul, dureri în gât, febră”, explică Dr. Ramona Andronache.

Cum se tratează răceala

Tratamentul este, de regulă, simptomatic. Se administrează decongestionante, antihistaminice pentru a reduce congestia nazală și rinoreea, dezvă- luie specialistul. Dacă tusea este seacă, expectorantele ajută la eliminarea secrețiilor și la dispariția ei. Se incurajează consumul de lichide și de vitamina C. „Dacă simptomatologia durează mai mult de zece zile, febra persistă, apar dureri la nivelul urechilor sau la nivelul sinusurilor, trebuie să ne punem niște semne de întrebare și să mergem cu copilașul la medic pentru investigații suplimentare prin care să se vadă dacă nu cumva banala răceală s-a complicat”, spune Dr. Ramona Andronache. Complicațiile frecvente pot fi sinuzita, otita, bronșita și așa mai departe. Când apar complicații înseamnă că există o suprainfecție bacteriană care va trebui tratată cu antibioticul corespunzător, stabilit de regulă prin analize de laborator.

Virușii, mult mai periculoși

Virusurile implicate în etiologia gripei sunt virusurile gripale A, B, C. Virusurile A și B sunt cel mai frecvent întâlnite. „Spre deosebire de răceală, gripa are un debut violent, simptomatologia este mult mai zgomotoasă. Apar starea generală alterată, astenia, febra peste 39 C, dureri de gât, de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, rinoree, nas înfundat, tuse seacă, simptome digestive, inapetență, greață, diaree, vărsături. Simptomatologia se remite în 1-2 săptămâni. Complicațiile gripei sunt otita, sinuzita, bronșita. Tratamentul este asemănător cu cel pentru ră- ceală”, spune medicul.

Când îl vaccinezi

Dar vaccinul antigripal – de la ce vârstă se poate face? Există contraindicații? Acestea sunt cele mai frecvente întrebări pe care și le pun părinții. „Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea antigripală. Copilașii pot să fie vaccinați peste vârsta de 6 luni. Vaccinul poate fi administrat sub două forme: intranazal și injectabil. Se pare că administrarea intranazală este mult mai eficientă. Vaccinul este contraindicat copiilor care au prezentat reacții alergice la vaccinările anterioare sau celor diagnosticați cu sindrom Guillain- Barre”, a declarat Dr. Ramona Andronache.

De asemenea, specialistul vine și cu sfaturi de igienă pentru părinți. „Pentru a evita îmbolnăvirile este recomandat să-i ferim pe cei mici de interacțiunea cu persoanele bolnave, să evitam locurile aglomerate, să-i spălăm des pe mânuțe”. „Ca și în cazul răcelii, când simptomatologia persistă, când febra continuă să fie crescută în ciuda tratamentului antitermic susținut, este imperios necesară o nouă vizită la medic pentru un nou consult. Medicul v-a stabili dacă este vorba despre o suprainfecție bacteriană și va institui, în acest caz, tratamentul antibiotic corespunzător. În acest caz, pe lângă examenul clinic este posibil să fie nevoie și de investigații paraclinice suplimentare: hemoleucograma, proteina C reactivă, exudat nazal, exudat faringian etc”, ne-a explicat Dr. Ramona Andronache. „Focarele” de viroze se întâlnesc în locurile foarte aglomerate precum: mijloacele de transport în comun, supermarketuri și hypermarketuri, malluri, locurile de joacă închise.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel