Sari la conținut

Cum deosebești roșiile naturale de cele tratate cu chimicale. Mare atenție la culoarea și forma lor!

Roșii naturale. Roșiile sunt delicioase, mai ales dacă este sezonul lor și le găsim pe cele pline de gust și netratate cu chimicale. Însă cum deosebești roșiile sănătoase de cele tratate cu chimicale? 

Ca regulă generală, e bine să cumperi roșii de la micii producători, ca să te asiguri că nu sunt tratate cu chimicale. Dincolo de acest lucru, trebuie să te uiți la culoarea și forma roșiilor. Culoarea trebuie să fie uniformă și trebuie să fie de un roșu aprins, fără să aibă la codiță prea mult verde, lucru care înseamnă că nu sunt coapte în totalitate.

Roșiile alungite au fost tratate cu chimicale, de obicei

O roșie tratată cu chimicale este deformată, neuniforma, cu o zonă pistilară alungită din cauza substanțelor biostimulatoare. Atunci când tai roșia se observă o culoare albicioasă, lucru care se traduce prin tratarea forțată, în loc să aibă o culoare uniformă în interior, cum ar trebui să fie o roșie crescută în mod natural.

Țuguiul roșiei arată că aceasta este tratată cu biostimulator, deși există și soiuri care au țugui, În general, roșiile care nu își păstrează forma și sunt alungite sunt tratate cu chimicale.

Diferența între soiul specific și una tratată cu chimicale și cu un țugui nenatural se poate face doar în urma analizelor.

„Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune.

Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului’, explică Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași.

Experții spun că ar trebui să alegem roșii cu culoare uniformă. Țesutul din interior ar trebui să fie roșu, în niciun caz rozaliu, verde sau albicios.

Detalii cărora să le acorzi atenție

Cel mai bine este să cumperi roșii de la producătorii mici, iar asta pentru că ei nu au interes și nici cunoștințe specifice pentru a trata și fertiliza roșiile, mai ales că nu produc o cantitate enormă.

Roșiile trebuie să aibă o anumită fermitate și în general ar trebui să verifici proveniența lor. Dacă cumperi de la producători locali, atunci sunt mai multe șanse ca roșiile să nu fie tratate cu chimicale.

Pentru supermarketuri sau hipermarketuri, roșiile au nevoie să reziste mai mult timp, așa că pot conține pesticide. În plus, ele sunt culese mai devreme de a fi coapte, astfel încât să ajungă pe rafturi într-o stare bună.

Totuși, dacă ți se pare că legumele din supermarket nu au un gust atât de puternic, atunci poți încerca să îți procuri fructele și legumele din piață, de la țăranii care vin să își vândă recolta.

Producătorii mici nu folosesc pesticide și tratamente chimice, astfel încât gustul legumelor și fructelor rămâne nemodificat. În special fructele pot prezenta mici lovituri sau pete, indiciu că au fost crescute natural și nu prezintă acel aspect perfect, de supermarket.

Legumele și fructele cresc în natură, așa că nu ar trebui să fie perfecte. Petele și loviturile pe ele sunt perfect normale și un semn bun că nu au fost tratate chimic pentru a avea un aspect plăcut.

Roșiile produc propriile pesticide

Roșiile pot produce toxine defensive pentru a otrăvi creaturile care încearcă să le mănânce; pesticidele naturale din alimentele noastre sunt mult mai numeroase decât cele sintetice pe care le pulverizăm pe ele.

De asemenea, ele pot comunica între ele prin eliberarea de substanțe chimice de alarmă în aer. Unele dintre acestea atrag paraziți care ucid dăunătorii care mănâncă frunzele. Altele le spun plantelor vecine să înceapă să își sporească propriile apărări.

Dar roșiile fac ceva diferit. Ele eliberează o substanță chimică în aer care nu funcționează ca o alarmă, ci ca un ingredient. Alte roșii pot capta substanța din aer și o pot transforma într-o toxină în propriile țesuturi. Ele pot transforma un miros într-o armă chimică.

Această abilitate este rezultatul unei singure substanțe chimice numite HexVic. În comparație cu roșiile care cresc în medii sigure, cele care sunt expuse la plantele infestate au de 24 de ori mai mult HexVic în țesuturile lor, iar aceasta este una dintre singurele substanțe care disting cele două grupuri.

Ele își produc propriul lor produs toxic, dar nu de la zero. Rezerva lor depinde în întregime de un ingredient numit (Z)-3-hexenol, care este eliberat de plantele infestate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel