Din cuprinsul articolului
Majoritatea produselor găsite în comerț conțin mai mult zahăr decât este indicat. Chiar și produsele care par naturale pot fi un pericol, din acest punct de vedere, din cauza zahărului adăugat și a potențiatorilor de gust. Zahărul, consumat în aces, cauzează o multitudine de afecțiuni și probleme de sănătate. Din acest motiv, medicii recomandă ca aportul de zahăr rafinat să fie unul limitat.
Deși uneori alimentele achiziționate par inofensive, acestea pot conține o cantitate foarte mare de zahăr adăugat. Astfel, mulți oameni ajung să consume acest ingredient în exces, punându-și sănătatea în pericol.
Pentru a evita riscurile pe care le implică zahărul consumat în exces, este important să știi ce produse conțin zahăr adăugat și cum să le identifici.
Cum ne ferim de zahărul adăugat și cum putem limita consumul?
Cori Grămescu, expert în nutriție și fitness, explică pe Instagram de ce este important să limităm consumul de zahăr, cum putem face acest lucru și de ce este bine să identificăm astfel de produse cu un conținut ridicat.
„Se fac studii peste studii și se scrie mereu despre cât zahăr consumă de fapt un om fără să-și dea seama. De ce? Pentru că zahărul provoacă dependență. Datorită gustului, un aliment ne va satisface papilele gustative, deci vom dori să-l consumăm iar și iar. Tot mai des citim despre produse alimentare și preparate care conțin zahăr, deși n-ar trebui să le conțină. Cum ne dăm seama ce conține zahăr dacă nu e evident, cum ne ferim de zahărul adăugat și ce mai mâncăm în ritmul ăsta?
Cu siguranță nu ne putem lua toate măsurile de precauție, dar putem diminua semnificativ consumul de zahăr dacă suntem atenți la câteva aspecte și ținem cont de ele înainte de a cumpăra ori consuma un aliment sau un preparat.
Citește eticheta
Conservă de roșii cu zahăr? Da! Când începi să citește etichetele de pe produsele alimentare, devii conștient de cât zahăr există în produsele de pe rafturile supermarketurilor. Îți ia doar 30 de secunde să verifici informațiile și e pentru sănătatea ta și a celor dragi.
Renunță la sosuri
Ai ieșit în oraș și vrei salata aia mare cu de toate și-un sos la alegere? Renunță la el. Deși pare inofensiv, sosul conține zahărul pe care nu-l vrei. Păi și-atunci cum mănânci salata? Ți-o prepari singur, la masă: ulei, oțet, sare și piper după gust. E mai sigur și mai sănătos!
Mănâncă fibre
Fibrele sunt sățioase și, când ești sătul, ei bine, nu mai ai nevoie să mănânci. Așadar, revin la mantra mea favorită: legume, legume, legume.
Evită mâncărurile procesate
Chipsuri, dulciuri, bombonele, toate prezintă riscuri. Mâncărurile procesate ascund zahăr de care n-ai habar, de aceea cel mai bine e să începi să gătești mesele în propria ta casă. Nici nu trebuie să fii prea priceput în bucătărie, combinația de proteine cu fibre e întotdeauna câștigătoare. Un piept de pui cu salată și o mână de orez va fi întotdeauna o alegere simplă și sănătoasă”, afirmă Cori Grămescu.