Din cuprinsul articolului
Cum consumăm fructele și legumele: cu sau fără coajă? Ce spun experții pentru a ne hrăni sănătos, cu toți nutrienții din fructe și legume. Sfaturi ușor de urmat
Fructele și legumele sunt principalele recomandări ale medicilor pentru o viață sănătoasă, fie că ținem sau nu cure de slăbire.
Foarte important să fie proaspete și de sezon, fructele și legumele sunt alimente bogate în proprietăți benefice pentru organismul nostru.
Cercetările științifice au relevat prezența unui număr mare de substanțe fitochimice biologic active, precum flavonoidele și polifenolii (care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene), în toate părțile plantelor precum tulpini, scoarță, tulpini, flori, fructe, frunze, rădăcini, latex, coji, semințe, coji și păstăi de fructe.
De altfel, unele studii efectuate special pe cojile de fructe și semințele au arătat că acestea posedă importante proprietăți antimicrobiene, antitumorale, antioxidante și hepatoprotectoare, potrivit Today.
De pildă, coaja de măr este foarte bogată în antioxidanți, inclusiv quercetina care ajută la contracararea multor probleme, precum bolile degenerative sau respiratorii.
În acest sens, Departamentul Agriculturii al Statelor Unite (USDA) a arătat că merele necojite conțin cu 15% mai multă vitamina C.
De asemenea, coaja de mandarină este un adevărat antiinflamator natural fiind bogată în vitamine (în special C și P), fibre, uleiuri esențiale și aminoacizi.
Dar coaja sa se laudă și cu proprietăți antibacteriene, dezinfectante și antiglicemice și, conținând o cantitate mare de D-limonen (o moleculă chirală prezentă și în învelișul exterior al altor citrice), este considerată un puternic antioxidant, anti-anxietate și previne debutul unor tipuri de cancer.
Totuși, cu toții știm că nu toate fructele pot fi consumate cu coajă. Și știm asta cel puțin de când lanțurile de supermarketuri au obligația prin lege să menționeze la raft dacă fructele au fost stropite după recoltare, caz în care NU se poate consuma coaja.
Așadar, unele fructe trebuie neapărat curățate de coajă pentru că unele dintre părțile lor exterioare sunt
necomestibile, nu au gust bun, sunt greu de curățat sau provoacă daune, ca în cazul bananei, portocalei, pepenilor galbeni, ananasului, mango, avocado etc.
Dar majoritatea fructelor și legumelor au coji comestibile, deși oricum oamenii le elimină, gândiți-vă la cea de la cartofi, sfeclă, morcovi, kiwi și castraveți.
Unii oameni decojesc fructele și legumele pentru că sunt îngrijorați de reziduurile de pesticide care se țin de suprafață.
Pericolul există, dar cu o spălare atentă este posibilă îndepărtarea majorității acestor reziduuri.
Tocmai de aceea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA ne recomandă să spălăm bine produsele sub apă rece și să le frecăm cu o perie rigidă pentru a îndepărta pesticidele, murdăria și substanțele chimice.
Potrivit DC Medical, pentru a elimina reziduurile de pesticide, alte metode, cum ar fi:
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…