Cum calmaţi durerile în gât

La persoanele sensibile, durerea în gât poate apărea şi atunci când dorm cu gura deschisă şi inhalează aer mai rece. Petrecerea weekendului într-un loc zgomotos, vorbitul tare, încăperile pline cu fum pot provoca, de asemenea, dureri în gât. Cel mai probabil, corzile vocale au avut de suferit, iar rezultatul este chiar răguşeala. În cazul persoanelor alergice, este posibil ca o astfel de afecţiune să se manifeste şi prin mâncărimi şi dureri în gât.

Ceaiuri calde, lămâie şi miere

Pentru durerile în gât date de infecţii virale uşoare, nu sunt recomandate antibioticele, deoarece acestea nu acţionează asupra virusurilor. Ceaiurile calde, lămâia, mierea şi dropsurile pentru gât sunt mult mai eficiente, la fel şi suplimentele care întăresc imunitatea: vitamina C şi alţi antioxidanţi. „Pentru durerile uşoare şi moderate, puteţi face gargară cu ceai de muşeţel“, recomandă medicul ORL-ist Elena Lăţcan.

Dacă totuşi nu este vorba despre o simplă durere în gât, ci de o infecţie, trebuie făcută o vizită la medic, pentru teste şi pentru a prescrie antibioticele necesare. În mod normal, o astfel de durere ar trebui să nu dureze mai mult de o săptămână.

Antibiograma, obligatorie
în cazul unor infecţii severe

Dacă durerea în gât este însoţită de mâncărimi şi de febră, consultarea unui medic este obligatorie, deoarece poate fi vorba despre o infecţie cu streptococ. Boala trebuie tratată de urgenţă, deoarece există riscul ca bacteria să blocheze căile respiratorii. „Există, de asemenea, şi infecţii cu stafilococ. În ultima vreme, acestea sunt chiar mai dese decât cele cu streptococ. În acest caz, este nevoie să faceţi antibiograma, pentru a vedea la ce antibiotic veţi reacţiona“, precizează medicul ORL-ist Elena Lăţcan. În cazul celor care sunt purtători de stafilococ, este nevoie ca şi ceilalţi membri ai familiei să facă analize ale secreţiilor şi tratament, astfel încât să fie împiedicată răspândirea infecţiei.

Dacă pe lângă durerea în gât apar şi dificultăţi la înghiţire şi în respiraţie, este posibil să fie vorba despre o mononucleoză. „Aceasta prinde şi ganglionii din regiunea cervicală, durerile fiind destul de mari“, explică medicul ORL.

Protejaţi mucoasa faringiană

Ca măsuri de prevenţie, specialistul recomandă celor care suferă de dureri în gât să nu fumeze, să nu bea foarte cald ori foarte rece, să nu mănânce extrem de condimentat şi să nu abuzeze de băuturile gazoase. „Acestea subţiază mucoasa faringiană şi distrug «perişorii» care o apără de obicei“, mai precizează medicul Elena Lăţcan. Odată ce mucoasa a devenit vulnerabilă, virusurile şi bacteriile vor ajunge să facă ravagii şi pot apărea infecţii.

O altă sursă de infecţie pot fi instrumentele folosite de medicul stomatolog. Dacă acestea nu sunt bine sterilizate, după intervenţiile făcute fiecărui pacient, bacteriile şi virusurile pot ajunge foarte uşor pe mucoasa faringiană.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

46 de secunde ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

31 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: