Cum arată unghiile dacă ai probleme cu circulația sângelui sau infecții la plămâni

Probleme cu circulația sângelui simptome. Schimbările de culoare la nivelul unghiilor pot ajuta la diagnosticarea afecţiunilor tiroidiene, a anemiei şi a tulburărilor de circulaţie.

Punctele albe de pe unghii nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare, însă schimbarea culorii acestora poate fi o manifestare de mare ajutor în diagnosticarea unor boli grave cum ar fi anemia, ciroza, tulburări endocrine sau de irigaţie sangvină.

„Unghiile nu sunt afectate doar de factorii externi. Anumite boli ale organismului pot să determine modificări ale unghiilor şi să constituie indicii importante pentru un diagnostic rapid. Anemia produsă prin lipsa de fier (anemia feriprivă), afecţiunile hepatice sau endocrine, bolile infecţioase febrile prelungite conduc la modificări caracteristice ale unghiilor”, explică prof. Dr. Anca Zbranca.

Unghiile vineţii – tulburări de coagulare a sângelui

Principalele modificări ale unghiilor sunt cele legate de culoare, consistenţă şi aspect. Astfel, unghiile devin albicioase odată cu înaintarea în vârstă, dar, în acelaşi timp, o astfel de schimbare poate fi semn atât de psoriazis, cât şi de micoze (infecţii provocate de diferite ciuperci), unghiile devenind îngroşate, sfărâmicioase, de culoare alb-gălbui.

Unghii afectate de psoriazis

„Doar aspectul unghiilor nu e suficient pentru a preciza diag nosticul corect. De aceea, pentru instituirea tratamentului se realizează un examen micologic şi, în funcţie de rezultatul obţinut, se recomandă schema de tratament”, completează dermatologul Anca Zbranca.

Unghiile galbene sunt de regulă cauzate de infecţii fungice. În cazuri mai rare, unghiile îngălbenite pot indica o problemă mai serioasă precum boli tiroidiene, ale plămânilor sau diabet.

Unghiile îngălbenite pot fi cauzate de infecții fungice și diabet

Unghiile mov-vineţii pot indica faptul că organismul nu este oxigenat suficient. „Unghiile cianotice, caracterizate de culoarea vineţie, pot reprezenta o tulburare de oxigenare a sângelui. Unghia este transparentă şi pe sub ea se văd capilare, care sunt mai încărcate cu oxigen şi îşi schimbă culoarea”, explică prof. dr. Anca Zbranca.

Unghiile cianotice pot fi semnul bolilor de circulație și infecțiilor pulmonare

Mergeți la medic pentru orice modificare de culoare a unghiilor care nu persistă

Aceleaşi unghii cianotice pot indica o infecţie la plămâni, precum pneumonia, iar o culoare mai deschisă poate însemna diabet. Unghiile care se exfoliază pot fi asociate cu boli ale tiroidei.

Un alt factor care duce la schimbarea culorii unghiei îl reprezintă traumatismele. „Înnegrirea unghiilor trebuie să fie diferenţiată de tumorile pigmentare. Pentru orice modificare de culoare a unei unghii, care persistă şi nu are tendinţa de eliminare spontană trebuie să mergeţi la un medic dermatolog care, pe baza examenului clinic şi a dermatoscopiei (tehnică de examinare care măreşte leziunile cu ajutorul unor lupe speciale), va preciza diagnosticul”, mai arată medicul Anca Zbranca.

Este foarte important să evitaţi aplicarea de tratamente empirice, deoarece pe lângă lipsa eficienţei se mai adaugă şi posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse şi întârzierea tratamentului adecvat.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

20 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

51 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: