Din cuprinsul articolului
Regim după operația de diabet. Este o certitudine, diabetul se vindecă chirurgical, iar regimul alimentar după operația de diabet de tip 2 devine, în 3 luni, foarte diversificat.
Despre cum arată mesele unei persoane supusă intervenției de interpoziție/transpoziției ileală, popular spus – operația de diabet, am stat de vorbă cu consilierul medical Ensar Duman.
De 15 ani, diabetul de tip 2 se vindecă chirurgical în spitalele din Turcia, prin operația de diabet. În termeni medicali, procedura este denumită intervenție de interpoziție / transpoziție ileală și aparține chirurgiei metabolice.
“Sunt două metode prin care diabetul poate fi tratat chirurgical: robotic, cu ajutorul tehnologiei daVinci și prin intervenție laparoscopică. Ambele tipuri sunt la fel de sigure și precise, cu o rată de reușită în stabilizarea glicemiei de 97% și un tonus excelent. Intervenția are loc la nivelul tractului gastrointestinal, zona ileon și se adresează doar persoanelor diagnosticate cu diabet tip 2.
Operația de diabet tip 2 urmărește reglarea metabolismului, eliminarea diabetului și atenuarea, până la dispariție, a patologiilor asociate: hipertensiune, retinopatie diabetică, neuropatie diabetică, etc.
În urma intervenției, valorile glicemiei se normalizează, ceea ce va duce la renunțarea la medicație (inclusiv insulină) și la regimul alimentar strict.
Post operator, zilnic, timp de o lună, pacientul supus operației de diabet își va monitoriza valorile glicemiei, ale tensiunii arteriale și greutatea”, explică Ensar Duman.
Sunt două etape distincte ale alimentației pacientului, după intervenție. La început, în primele 6 săptămâni, hrana va fi foarte simplistă.
“În primele două săptămâni de la intervenției, regimul alimentar va fi lichid, format din supe, compoturi și iaurturi. Totul va fi pasat, pacientul va respecta dieta alimentară personalizată stabilită de echipa medicală: medic, nutriționist și dietetician.
În cea de-a treia săptămână post operator, vor fi introduse treptat preparatele solide. Chiar și așa, alimentația va continua să fie simplă și se vor respecta cu strictețe orele de masă.
La prima vedere, dieta poate îngrijora. În realitate, alimentele premise, cantitățile și felul în care sunt împărțite mesele, vor acoperi necesarul pentru o viață sănătoasă. Regimul după operația de diabet este personalizat, stabilit de echipa mixtă formată din: dietetician, nutriționist și diabetolog. Dieta va fi suplinită cu minerale și vitamine”, spune consilierul medical.
“În prima fază, regimul alimentar va fi lichid și bine calculat. Din cea de-a treia săptămână, urmează să fie introduse treptat și preparatele solide toate blenduite și pasate.
Înainte de externarea din spital, nutriționistul va întocmi un tabel persoanalizat pentru fiecare pacient în parte în care vor fi trecute alimentele permise și alte recomandări foarte utile”, explică Ensar Duman.
Foarte important: Măsura cantității consumate la o masa va fi de 100 de ml, un păhărel mic de ceai. Se vor consuma 2 litri de apă plată pe zi! Întotdeauna, la trezire, se bea apă pe stomacul gol și abia apoi sunt permise alimentele, respectiv 100 ml de lapte sau iaurt degresat.
Se vor consuma 2 litri de apă plată pe zi! La trezire, se va bea apă pe stomacul gol și abia apoi 100 ml de lapte sau iaurt degresat.
Se vor consuma 2 litri de apă plată pe zi! Dimineața, după trezire 1 pahar (100 ml) Chefir light, fără lactoză
Mic dejun
Brânză moale fără grăsimi (40-50 gr.) + piure de legume;
200 ml de ciorbă cu proteine.
Gustare – 100 ml iaurt fără grăsimi sau lapte fără lactoză. Se pot adăuga 1-2 lingurițe de piure de fructe.
Prânz
1-2 linguri de carne tocată de pui/carne tocata de curcan, carne roșie sau pește. Oricare tip de carne ales va fi mărunțit la blender (foarte, foarte bine) și apoi tras la tigaie, cu condiment și fără ulei.
1-2 linguri de legume (cele premise care se regăsesc pe listă), fierte foarte bine și pasate până capătă consistența unui piure. Cele mai ușor de obținut sunt piureurile din spanac și cele de dovlecei. Legumele și carnea alease pot fi fierte împreună și tocate ulterior.
Gustare
Cină
Important
Mesele se prepară cu foarte puțin ulei sau deloc. Ca măsură, se folosesc 2 linguri de ulei de măsline la 1 kg de legume. Pacientul va împărți cantitatea ținând cont de această regulă importantă!
Cu 2 ore înainte de odihnă, nu se va mai consuma niciun aliment!
Sugestii de supe/ciorbe care pot fi alese la prânz sau la cină
Recomandări de ciorbe cu proteine
De asemenea, făina alba, orezul, cartofii, bananele, smochinele, dudele, strugurii și lămâia, smântâna și sosul de rodii sunt alimente care NU sunt recomandate. Acestea vor fi evitate, în primele 3 luni de la operația de diabet de tip 2.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…