Din cuprinsul articolului
Cum arată lipsa de vitamine. Verificarea corpului pentru semne de malnutriție poate fi o corvoadă inutilă, pentru persoanele ocupate și stresate de grijile vieții.
Din fericire, nu trebuie să dureze mult. Și corpul tău îți va mulțumi pentru asta pe termen lung. Doctorul Sethi a împărtășit îndr-un video pe TikTok 5 lucruri pe care le sfătuiește să fim atenți cu toții și care indică faptul că corpul nostru nu primește toți nutrienții de care au nevoie pentru o sănătate optimă.
Având în vedere pericolele foarte reale ale supraîncărcării cu vitamine, ar putea merita să vă verificați corpul pentru câteva indicii critice cu privire la lipsa lor.
Iată cinci lucruri pe care Dr. Sethi vă recomandă să verificați:
Semne că ai lipsă de vitamine: 1. Unghii casante
Dacă unghiile tale sunt casante și se rup ușor, acesta ar putea fi un indicator că organismul tău are lipsă de proteine și fier. Cantitatea de proteine de care corpul tău are nevoie pe zi depinde de stilul tău de viață și de cât de mult cântărești. În general, 0,75 g de proteine pe kilogram de greutate corporală este cantitatea corectă pentru o sănătate optimă.
Evită deficiența acestei vitamine importante, prin combinarea surselor de fier pe bază de plante (linte, fasole, tofu, legume cu frunze verzi) cu alimente bogate în vitamina C. Acest lucru permite organismului să o absoarbă mai bine.
De asemenea, poți obține mult fier din alimente de origine animală. Sau, dacă nu te deranjează să consumi mai multe alimente ultraprocesate, cerealele fortificate pentru micul dejun pot fi o sursă bună.
2. Convulsii în pleoape sau membre
Dacă pleoapele clipesc mod pe care nu îl poți controla sau simți spasme musculare în picioare sau brațe, acest lucru ar putea indica o deficiență de magneziu. Aceste zvâcniri ale pleoapelor pot fi cauzate și de stres sau oboseală.
Magneziul este esențial pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Luarea regulată a unui supliment de magneziu îți poate crește și nivelul de vitamina D. Asigură-te doar că îl iei la momentul potrivit al zilei pentru a obține beneficiul maxim.
Semne că ai lipsă de vitamine: 3. Clicuri în articulații
Dacă articulațiile tale troznesc mai mult decât ești obișnuit, sau mai mult decât fac articulațiile altora, s-ar putea să fie pentru că ai deficit de vitamina D3 sau calciu, spune dr. Sethi.
Vitamina D3 este super-eroul mai puțin cunoscut din lumea suplimentelor și unul pe care oamenii de știință în neuroștiință recomandă să o luați, deși doar ca „recomandat de un furnizor de asistență medicală”.
Are puterea de a îmbunătăți densitatea osoasă și funcția scheletică, ajutând corpul să absoarbă calciul; calciul este esențial pentru densitatea osoasă, iar vitamina D joacă un rol cheie în absorbția sa.
4. Albire prematură
Este posibil să „inversezi albirea prematură a părului”, de exemplu, renunțând la fumat. Dacă nu fumezi și ți se albește părul mai devreme decât era de așteptat, ar putea fi pentru că nu primești toată vitamina B12 de care organismul tău are nevoie, sugerează dr. Sethi.
B12 este esențială pentru producerea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigen la foliculii de păr.
O altă cauză potențială a încărunțirii timpurii ar putea fi deficiența de cupru, despre care Dr. Sethi explică că este responsabilă pentru producția de melanină, care, la rândul său, dă culoare părului.
Semne că ai lipsă de vitamine: 5. Vânătăi ușoare
Dacă te învinețești ușor, ar putea fi din mai multe cauze. La capătul mai extrem se află cancerul de sânge. Dr. Sethi explică că vânătăile pot indica cu ușurință o deficiență de vitamina C, deoarece vitamina C se află în spatele formării colagenului, printre altele. Alternativ, ar putea fi o lipsă de vitamina K1. Acest lucru ajută la coagularea sângelui, care este unul dintre mecanismele din spatele opririi sângerării excesive.
Lipsa vitaminei C provoacă și dureri articulare. Din fericire, vitamina C este ușor de găsit ca parte a unei diete echilibrate.
Câteva trucuri pe care le-ai putea încerca să îți creșteți aportul includ să lași frunzele pe căpșuni data viitoare când te răsfeți, să stoarci suc de lămâie în următoarea salată sau în următorul pahar de apă și să iei o portocală la mijlocul dimineții ca gustare, mai degrabă decât ceva procesat și scos dintr-un pachet.