Sari la conținut

Ministerul Muncii: așa arată decizia de pensionare după recalculare. Iată cum trebuie să citim documentul

pensie
Sursă foto: PhOnline
recalcularea pensiilor 2025

Modelul deciziei de pensionare după recalculare – documentul prin care seniorii vor afla dacă primesc sau nu bani în plus – a fost prezentat vineri, la Antena 3 CNN. Felul în care trebuie citit și interpretat documentul a fost detaliat de un reprezentant al Ministerului Muncii.

Aproape 4,8 milioane de pensionari vor vedea câţi ani au la stagiul de cotizare contributiv şi câte puncte de stabilitate au obţinut și vor afla din aceste decizii dacă și cu cât le-a crescut pensia.

Informația pe care toți pensionarii o așteaptă va putea fi găsită în subsolul paginii, unde fiecare poate verifica dacă, în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, urmând să rămână în plată cuantumul cel mai avantajos.

Pensionarii pot beneficia de creșteri variabile, de la un leu până la câteva mii de lei.

Decizia de recalculare a pensiei pe baza Legii 360

Sursă foto: captură ecran Antena 3 CNN

În aproximativ o lună seniorii urmează să primească deciziile pe noua formulă de calcul a Legii 360.

„La litera C, avem elementul de noutate care apare în legea 360/ 2023 și anume, acele puncte de stabilitate care se acordă pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani.

Urmează apoi, la literele E și F, informații cu privire la noul cuantum rezultat în urma recalculării.

În subsolul paginii, avem informația care îi liniștește pe pensionari: dacă în urma recalculării, rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată, se menține cuantumul cel mai avantajos.

Creșterile vor fi de la un leu până la câteva mii de lei, iar aceste puncte de instabilitate sunt pentru cei care au un stagiu contributiv de peste 25 de ani: 0,5 puncte pentru cei cu un stagiu contributiv între 25 și 30 de ani, 0,75 pentru cei cu un stagiu contributiv între 30 și 35 de ani, iar un punct pentru cei cu un stagiu contributiv de peste 35 de ani”, a explicat Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, vineri, la Antena 3 CNN.

Legea intră integral în vigoare de la 1 septembrie

Legea a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, cu unele prevederi aplicabile deja din începutul anului, iar majoritatea acestora vor deveni active din luna septembrie.

Conform noii legi, pensiile vor crește cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024 și vor fi recalibrate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, stabilit la 2.032 lei.

Calculul pensiei se realizează prin multiplicarea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare, valoarea punctului de referință este de 81 lei, urmând să fie indexat anual în luna ianuarie în funcție de rata inflației și creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, notează Capital. În 2024, valoarea punctului de pensie va crește cu 13,8%, ajungând la 2.032 lei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel