Statinele, medicamente prescrise în mod obişnuit pentru reducerea nivelului de colesterol în sânge, au unele proprietăţi care le-ar putea face utile în lupta cu Ebola, crede dr. David Fedson, profesor (azi pensionat) şi specialist în vaccinuri, din Franţa, care a publicat recent un articol pe această temă în Journal of Infectious Diseases.
În afară de capacitatea de micşora nivelul de colesterol, statinele au şi efecte anti-inflamatorii şi ar putea ajuta la controlarea răspunsului violent al sistemului imunitar la pacienţii infectaţi cu Ebola, răspuns care are efecte foarte nocive asupra organismului.
Virusul atacă celulele imunitare şi poate afecta capacitatea de auto-reglare a sistemului imunitar. Ca urmare, sistemul imunitar poate reacţiona foarte violent, dezlănţuind o adevărată „furtună”, foarte periculoasă, de molecule inflamatorii.
Aceste medicamente ar putea ajuta şi la reducerea riscului de hemoragie la pacienţii cu Ebola, deoarece afectează unele componente implicate în procesul de coagulare a sângelui, au scris, în aceaşi publicaţie, dr. Anita McElroy şi Christina Spiropoulou, din cadrul Centers for Disease Control and Prevention, din SUA.
Având în vedere cât de puţine alternative există pentru tratamentul pacienţilor cu Ebola, utilizarea statinelor merită luată în considerare, deoarece statinele sunt medicamente accesibile.
Totuşi, spun alţi experţi, metoda ar trebui mai întâi testată pe animale şi analizate atent efectele ei, pentru a nu compromite şi mai mult starea pacienţilor; de exemplu, statinele pot avea ca efect secundar afectarea ficatului, în condiţiile în care şi viruslui Ebola afectează acest organ, deci trebuie cântărite cu atenţie riscurile şi beneficiile unui tratament cu statine.