Din cuprinsul articolului
Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. Pavel Chirilă, REGULI alimentare pentru prevenirea și vindecarea cancerului. Alimente INTERZISE bolnavilor de cancer.
„Stilul de viaţă este decisiv în apariţia şi evoluţia unui cancer. Faptul că la necropsie se descoperă foarte multe tumori care nici nu s-au manifestat clinic dovedeşte că stilul de viaţă greşit a determinat formarea acestor tumori cu mult înainte de a provoca primele simptome”, a atras atenția prof. dr. Pavel Chirilă în volumul „Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului”.
Dr. Pavel Chirilă: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci?
Și totuși, ce este cancerul? Profesorul Pavel Chirilă consideră că majoritatea celor care suferă de acestă boală nu știu cu adevărat ce este cu adevărat cancerul.
„Nu poți să poți o boală atât de grea și de lungă, și să nu știi ce este. E chiar absurd! E bine ca bolnavii să știe ce este cancerul. Se vor lupta mult mai ușor cu el și-l vor învinge mult mai repede.
Cancerul e un conglomerat de celule care se înmulțesc anarhic în corpul bolnavului și cu o evoluție foarte diferită.
Sunt bolnavi la care cancerul evoluează în 20- 30 de ani și uneori fără să facă mare lucru. Și sunt bolnavi la care cancerul poate să evolueze în 2-3 luni; depinde de tipul de cancer.
E bine să știm ceea ce nu prea știm. Și anume că, prima celulă canceroasă apare în corpul omului bolnav în prima zi după ce mama întrerupe alăptarea copilului. De atunci începe o luptă permanentă. Sistemul imun al corpului uman învinge celulele canceroase care se nasc, ele se formează din nou, iar sunt învinse, iar se formează… Și această luptă e permanentă.
Dacă, la un moment dat, celulele acestea depășesc capacitatea de anihilare a corpului, apare cancerul”, a explicat Pavel Chirilă, într-un interviu pentru Oncolog TV.
Potrivit doctorului Pavel Chirilă, 25% din cancere pot fi prevenite cu ajutorul alimentației. Există alimente care pot declanșa, sau, în cazul cancerului deja instalat, pot grăbi evoluția bolii.
REGULI alimentare pentru prevenirea și vindecarea cancerului: 1. Spune NU zahărului alb
Potrivit statisticilor, bolile canceroase sunt mult mai frecvente în țările dezvoltate, unde se consumă o hrană foarte rafinată, supusă unor procese intense de procesare termică.
Zahărul alb rafinat reprezintă cel mai mare factor favorizant al apariției cancerului, la fel și alte alimente rafinate.
Atenție!!! Consumul excesiv de carbohidrați rafinați, zahăr și făină albă, grăsimi saturate, mezeluri și proteine animale cresc de trei ori riscul de metastaze la bolnavii de cancer.
2. Adoptă o dietă vegetariană
O alimentație corectă este de maximă importanță în lupta cu cancerul. În primul rând, se recomandă adoptarea unei diete vegetariene, bogate în fructe, legume, zarzavaturi și cereale integrale. Aceasta acționează ca un scut inclusiv împotriva bolilor de inimă și a diabetului.
Dintre legume, nu trebuie să lipsească varza, broccoli, conopida, spanacul, sfecla roșie, țelina, morcovul, pătrunjelul, fasolea păstăi, mazărea boabe, roșiile, usturoiul, ceapa și ridichea.
Ca fructe, sunt recomandate în special merele roșii, strugurii, lămâile, portocalele, piersicile, cireșele, vișinele, zmeura, căpșunile, afinele, coacăzele și alte fructe de pădure.
REGULI alimentare pentru prevenirea și vindecarea cancerului: 3. Renunță la consumul de carne și grăsimi
Pavel Chirilă atrage atenția că alimente precum carnea roșie și dietele bogate în grăsimi animale pot determina transformarea celulelor sănătoase în celule cancerigene.
Carnea de porc conține substanțe care intoxică sângele, provoacă boli de ficat, tulburări circulatorii și metabolice.
Studiile efectuate pe proteinele vegetale au arătat că acestea nu cresc riscul de apariției a cancerului nici agravarea bolii deja instalate.
Este recomandată înlocuirea consumului de carne roșie cu carne de pește, și a grăsimilor animale cu uleiuri vegetale, cum este uleiul de măsline.
Uleiul de măsline nu trebuie să lipsească din alimentația bolnavilor de cancer, deoarece este foarte bogat în polifenoli, cu efecte antioxidante în prevenirea afecțiunilor oncologice. Acidul oleic monosaturat din uleiul de măsline neutralizează activitatea unor gene canceroase (mai ales în cancerul de sân, care are o incidență mai mică la femeile care urmează o dietă mediteraneană).
De asemenea, proteinele din carne se pot înlocui cu proteine vegetale din soia, orez, grâu germinat, tărâțe, drojdie de bere (câte 30-50 g pe zi), oțet de mere, hrișcă, nuci și alune, sau din lapte de capră, lapte acru, ouă sau brânzeturi nefermentate.
4. Este indicat postul negru periodic
Profesorul doctor Pavel Chirilă recomandă 1-2 zile de post negru în fiecare săptămână pentru prevenirea cancerului.
Sau se poate ține o dietă de 3-7 zile pe lună de curățire a corpului cu sucuri de legume și fructe, produse apicole, vitamine și minerale și ceaiuri din plante. Sucul de sfeclă roșie, combinat cu mere sau alte rădăcinoase este recomandat tuturor bolnavilor de cancer.
Doctorul Pavel Chirilă recomandă de asemenea o “doză” zilnică de 2-3 pahare de apă plată, consumate în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Apa trebuie să fie cât mai curată și de calitate.
Alimente interzise bolnavilor de cancer
Este indicat ca, în momentul declanțării cancerului, bolnavul să renunțe complet la consumul următoarelor alimente:
fripturi la grătar, carne în sânge, vânat, ciuperci, brânzeturi fermentate, sare iodată, condimente iuți, zahărul alb și dulciurile concentrate, produsele de cofetărie sau patiserie, praful de copt, tutunul, alcoolul, cafeaua, Cola, coloranții, conservații și aditivii chimici, ceaiul chinezesc, ciocolata și cacaua.
Alte reguli:
- Evitarea consumului de alimente prăjite, arse sau afumate
- Reducerea la minimum a alimentelor preparate termic
- Limitarea consumului de alimente sărate
- Interzicerea consumului de alimente sau băuturi care conțin aditivi chimici, coloranți și conservanți
- Respectarea unui program zilnic de mișcare sau exerciții fizice