Categories: Ştiri sănătate

Cum ameliorezi înțepăturile de insecte? Sfaturi care îți pot salva viața în cazul șocului anafilactic

Înțepăturile de insecte pot fi inofensive, însă provoacă simptome neplăcute și reacții locale incomode. De asemenea, anumite persoane pot suferi reacții alergice mai grave, chiar letale. Din acest motiv, este esențial să știi cum procedezi în cazul celor mai frecvente înțepături.

Pentru a reduce riscul de a fi înțepat este bine să știi cum să previi contactul cu insectele. Totodată, dacă ai suferit deja o înțepătură, este indicat să iei primele măsuri pentru a le ameliora și apoi să mergi la medic, în funcție de severitatea înțepăturii și reacțiilor adverse.

Înțepăturile de insecte. Cum le previi?

Cele mai frecvente sunt înţepăturile de ţânţari, care aproape că sunt inevitabile, urmate de cele ale albinelor, viespilor, păianjenilor şi căpuşelor. Reacțiile se manifestă în funcție de persoană și tipul de înțepătură.

În cazul țânțarilor, cel mai indicat este să eviți parfumurile puternice, purtarea hainelor de culori deschise și vegetația sălbatică. De asemenea, este recomandat să aplici, o dată la 4 ore, produse repelente pentru țânțari. Prin înţepătura ţânţarilor (femelele sunt cele care atacă) este injectată şi o cantitate mică de salivă, care are în compoziţie substanţe anticoagulante. Acestea sunt, de altfel, şi cele care dau reacţiile locale specifice, scrie Click! Sănătate.

Cum procedezi după ce ai fost înțepat?

Deși majoritatea înțepăturilor provoacă mâncărime, este indicat să nu scarpini zona afectată. Scărpinarea accentuează simptomele și contribuie la răspândirea substanțelor care provoacă mâncărimea.

Corect este însă să spălăm locul cu apă rece şi săpun sau să aplicăm o soluţie dezinfectantă. De asemenea, un cub de gheaţă sau o compresă cu apă rece are acţiune antiinflamatoare. Oţetul are efect antiseptic, iar apa mentolată va reduce din intensitatea mâncărimilor. În cazul înţepăturilor de albine, acul se va scoate cu mare grijă, cu ajutorul unei pensete.

Șocul anafilactic, cea mai periculoasă reacție

Deşi, în majoritatea cazurilor, îngrijirea la domiciliu este suficientă, uneori pot apărea reacţii alergice în urma înţepăturilor de insecte.

Rar, poate apărea însă o reacţie alergică, care poate fi periculoasă, chiar fatală. Cele mai multe astfel de reacţii sunt date de albine şi viespi.

Alergia la înţepătura acestor insecte se manifestă printr-o umflătură, înroşire şi mâncărime, care se menţin câteva zile.

Dacă apar scăderea bruscă a tensiunii, ameţeală şi respiraţie dificilă, poate fi vorba de şoc anafilactic, ce necesită tratament de urgenţă.

În general, celor cu reacţii severe la înţepăturile de insecte, medicii le recomandă o trusă de urgenţă ce conţine o seringă cu adrenalină care se injectează intramuscular, la nevoie. Chiar şi după această injecţie, este nevoie de prezentarea la medic.

Înțepăturile de căpușe, printre cele mai grave

Căpușele pot determina apariția bolii Lyme. Boala Lyme este însoţită şi de febră, oboseală, dureri de cap şi frisoane. Este nevoie cât mai repede de tratament cu antibiotice, pentru a nu fi afectate ochii, inima, articulaţiile şi sistemul nervos.   De asemenea, insecta trebuie să fie extrasă în primele 24 de ore, de preferat cu ajutorul medicului.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: