Din cuprinsul articolului
Pâinea este un aliment esențial, consumat aproape zilnic de majoritatea românilor. Pentru că este un aliment frecvent întâlnit în alimentația de zi cu zi, este important să te asiguri că alegi cea mai sănătoasă pâine, care să îți satisfacă nevoile organismului.
Numeroase studii atestă că pâinea produsă numai din făină albă este mai puțin sănătoasă decât cea produsă din cereale integrale. Pâinea albă este intens procesată, bogată în carbohidrați rafinați, care pot fi dăunători pentru organism.
Cerealele rafinate reprezintă, de fapt, cerealele procesate, bogate în carbohidrați nesănătoși. Alimentele care conțin astfel de carbohidrați rafinați (pâinea albă, pastele, tăiței, biscuiți și produse de patiserie) sunt dăunătoare pentru organism, mai ales dacă sunt consumate în exces.
De aceea, pâinea făcută din cereale integrale, cu procesare minimă, este cea mai bună alegere. Totuși, există un alt factor ce contribuie la calitatea pâinii. Aceasta trebuie să conțină un anumit ingredient, care o poate face mai ușor de digerat și potrivită pentru persoanele cu intoleranță la gluten.
„Făina ar trebui să nu fie atât de albă și rafinată, să ne intoarcem la procedeele tradiționale de preparare a pâinii. În goana noastră de a face totul cât mai repede nu mai avem nici timp, nici răbdare să lăsăm pâinea la dospit, lucru foarte important. Pâinea cu maia, lăsată la dospit nu dă intoleranță la gluten pentru că bacteriile din maia metabolizează deja o parte din gluten. Este o pâine mai ușor de digerat.
Oamenii care suferă de boala celiacă ar da orice să mănânce o coajă de pâine, spre deosebire de multe persoane sănătoase care aruncă pâinea la gunoi. Merită să te bucuri de un lucru pe care organismul tău îl tolerează. Sunt oameni care și-ar dori să facă asta și nu pot, iar noi ne comportăm ca niște copii râzgâiați cărora li s-a urât cu binele”, explică Mihaela Bilic, renumit nutrișionist, potrivit DC Medical.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…