Sari la conținut

Cum alegi aparatul dentar potrivit

dental braces

Putini sunt norocosii care se nasc un o dantura perfect aliniata si sanatoasa, insa cu ajutorul ortodontiei oricine poate obtine un zambet frumos si sanatos indiferent de varsta. Odata luata decizia de a incepe tratamentul ortodontic, poate fi destul de grea incercarea de a alege un tip de aparat dentar dintr-o paleta numeroasa de optiuni, ce cuprinde braketuri care au costuri diferite, nevoi de intretinere diferite, diferite niveluri de vizibilitate, precum si viteze diferite la care lucreaza. Cum alegem, asadar, aparatul dentar cel mai potrivit pentru propriile nevoi?

Alegerea aparatului dentar potrivit va depinde de diversi factori, cum ar fi varsta, situatia financiara, precum si gravitatea problemei care trebuie tratata. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, recomanda ca alegerea sa fie luata numai impreuna cu medicul specialist, dupa stabilirea diagnosticului corect si a celui mai potrivit plan de tratament. Bineinteles, cunoasterea optiunilor disponibile si a avantajelor si dezavantajelor fiecareia, reprezinta un pas important spre o alegere buna.

Aparatele linguale

Acest tip de aparate, aplicate pe interiorul dintilor, sunt invizibile, insa au dezavantajul ca sunt costisitoare, incomode si produc frecvent leziuni ale limbii in timpul vorbirii si a masticatiei. In plus, periajul dentar este mai dificil de realizat din cauza spatiului restrans din interiorul gurii.

Aparatul dentar fix vestibular

Aparatul dentar fix vestibular aplicat pe exteriorul dintilor este cel mai frecvent intalnit. Bracketurile pot fi metalice, ceramice sau de safir.

“Exista mitul ca cele metalice ar fi mai eficiente deoarece sarma metalica aluneca mai usor pe bracketurile de metal bine lustruite, ceea ce ar presupune ca deplasarea dintilor sa se produca mai rapid. Bracketurile ceramice, insa, si mai ales cele sticloase, de safir sunt si ele foarte bine lustruite, alunecoase, ceea ce reduce frictiunea si favorizeaza deplasarea dintilor de-a lungul sarmei, in cazurile cu extractie dentara, cand dintii trebuie deplasati stanga-dreapta. In multe situatii, pe de alta parte, dintii trebuie deplasati doar inainte-inapoi sau mai sus-mai jos, asadar frictiunea este foarte putin importanta”, explica specialistul ortodont.

Avantajul acestor aparate este ca sunt cele mai accesibile ca pret, dar presupun evitarea alimentelor dure pentru a nu dezlipi bracketurile, precum si o atentie suplimentara la igienizare, deoarece intre bracketuri pot ramane resturi de mancare.

Aparatul dentar de tip autoligaturant (tip Damon)

Acest tip de aparat dentar, adecvat atat pentru copii, cat si pentru adulti, se bucura in prezent de popularitate in randul medicilor ortodonti deoarece ofera un tratament mai bland si necesita mai putine vizite ale pacientului la cabinet.

“Tratamentul functioneaza prin auto-ligatura si foloseste un mecanism glisant in loc de elastice pentru a conecta arcurile. Acest lucru micsoreaza nivelul de frecare si presiune exercitat asupra dintilor, deci este mai putin dureros pentru pacient. Un avantaj este ca arcurile pot fi curatate mai usor, iar mai putine vizite la cabinet inseamna ca intreg procesul costa mai putin timp si resurse financioare”, spune specialistul ortodont.

Aparatul dentar invizibil

Aparatul dentar invizibil, cum ar fi Invisalign, costa mai mult decat orice alt tip de braketuri deoarece este practic invizibil.

“Acest tip de aparat dentar este reprezentat de o serie de gutiere, intre 6 si 40, in functie de dificultatea cazului, care se poarta cate 2 saptamani fiecare, timp de 22 ore pe zi si realizeaza miscari din aproape in aproape ale dintilor. Evident, avantajul este ca e aproape invizibil, nu necesita modificarea dietei, nu este purtat in timpul mesei, ceea ce permite o igienizare dentara foarte buna, insa este costisitor si nu poate fi aplicat in cazurile mai dificile”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Un medic cu experienta va fi capabil sa lucreze eficient cu orice tip de aparat dentar, sa aplice fortele in asa fel incat sa conduca tratamentul in directia dorita, nu sa lase bracketurile sa lucreze in locul lui. Asadar, avand sprijinul unui bun specialist, orice persoana isi poate alege aparatul dentar dorit, fara teama ca durata tratamentului va creste sau ca rezultatele finale nu vor fi multumitoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel