Cum ajunge o persoană să devină dependentă de alcool?

Alcoolul este cea mai răspândită substanță care provoacă dependență. Această nevoie de a consuma alcool poate fi influențată de mulți factori, printre care genetici, psihologici și sociali. Majoritatea persoanelor dependente au început să folosească alcoolul pentru a reduce intensitatea anumitor emoții și stări negative.

Această substanță este una dintre cele mai periculoase pentru sănătaea fizică și psihică. Aceasta este intens adictivă și, de asemenea, este asociată cu 50% din accidentele rutiere mortale care se petrec.

Atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, alcoolul afectează în mod substanțial funcțiile noastre normale și este un factor care scurtează durata vieții.

Cum ajungem să fim dependenți de alcool?

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie pe propriul blog cum această substanță ne dă dependență și, de asemenea, ce efecte are asupra organismului nostru.

Cauze

Factorii genetici, psihologici, sociali și de mediu pot influența modul în care consumul de alcool afectează corpul și comportamentul dumneavoastră. Teoriile sugerează că, pentru anumite persoane, consumul de alcool are un impact diferit și mai puternic care poate duce la tulburarea de consum de alcool.

În timp, consumul excesiv de alcool poate schimba funcționarea normală a zonelor din creierul dumneavoastră asociate cu experiența plăcerii, judecata și capacitatea de a exercita controlul asupra comportamentului dumneavoastră. Acest lucru poate duce la pofta de alcool pentru a încerca să restabilească sentimentele bune sau să le reducă pe cele negative.

Factori de risc

Consumul de alcool poate începe în adolescență, dar tulburarea de consum de alcool apare mai frecvent la 20 și 30 de ani, deși poate începe la orice vârstă.

  • Consumul constant de alcool de-a lungul timpului. Băutul prea mult în mod regulat pentru o perioadă îndelungată sau consumul excesiv de alcool în mod regulat poate duce la probleme legate de alcool sau la tulburarea legată de consumul de alcool.
  • Începutul la o vârstă fragedă. Persoanele care încep să bea – în special binge drinking – la o vârstă fragedă prezintă un risc mai mare de tulburare de consum de alcool.
  • Antecedente familiale. Riscul de tulburare de consum de alcool este mai mare pentru persoanele care au un părinte sau o altă rudă apropiată care are probleme cu alcoolul. Acest lucru poate fi influențat de factori genetici.
  • Depresia și alte probleme de sănătate mintală. Este obișnuit ca persoanele cu o tulburare de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, schizofrenia sau tulburarea bipolară, să aibă probleme cu alcoolul sau alte substanțe.
  • Antecedente de traume. Persoanele cu un istoric de traume emoționale sau de altă natură prezintă un risc crescut de tulburare de consum de alcool.
  • Efectuarea unei intervenții chirurgicale bariatrice. Unele studii de cercetare indică faptul că efectuarea unei intervenții chirurgicale bariatrice poate crește riscul de a dezvolta tulburare de consum de alcool sau de a recidiva după ce s-a recuperat după o tulburare de consum de alcool.
  • Factori sociali și culturali. Faptul de a avea prieteni sau un partener apropiat care bea în mod regulat ar putea crește riscul de tulburare de consum de alcool. De asemenea, modul plin de farmec în care este prezentat uneori consumul de alcool în mass-media poate transmite mesajul că este în regulă să bei prea mult. În cazul tinerilor, influența părinților, a colegilor și a altor modele de comportament poate avea un impact asupra riscului”, dezvpluie medicul pe drvasiradulescu.ro.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: