Din cuprinsul articolului
În prima jumătate a anului 2024, peste 317.000 de români au accesat aplicația „Află la ce fond de pensii ești”, pusă la dispoziție pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Dintre cei peste 317.000, aproximativ 254.000 de persoane au identificat fondul de pensii private Pilon II la care sunt înscriși, o majorare cu peste 45% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Un total de 63.190 de persoane au consultat aplicația „Află la ce fond de pensii ești” în prima jumătate a anului 2024, însă nu s-au identificat în sistemul Pilon II în funcție de vârstă (peste 45 de ani).
În aproximativ opt ani de utilizare (august 2016 – iunie 2024), circa 1,4 milioane de persoane au apelat la această aplicație, care a oferit consumatorilor sistemului de pensii administrat privat – Pilonul II un serviciu digitalizat, transparent, securizat în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal, rapid și extrem de ușor de utilizat, inclusiv pentru cei cu cunoștințe minime de internet.
În ultimii ani, a crescut exponențial numărul de utilizatori care au accesat aplicația „Află la ce fond de pensii esti afiliat!”, în special de când a apărut posibilitatea de a afla imediat la ce fond de pensii ești afiliat prin simpla introducere a numelui, prenumelui și Codului Numeric Personal. Așadar, dacă în primul semestru al anului 2020, aproximativ 33.000 de români au utilizat aplicația, în primele șase luni ale anului 2024, numărul a ajuns la peste 317.000 de consumatori unici.
Potrivit regiunilor de dezvoltare din România, s-a observat că Regiunea Sud a fost cea care a înregistrat cel mai mare număr de cereri unice înregistrate pe aplicația „Află la ce fond de pensii ești!” (17,49% din numărul total de cereri unice înregistrate în prima jumătate a anului 2024), în vreme ce Regiunea Vest s-a aflat la polul opus cu 8,37%.
ASF va grăbi procesul de digitalizare a propriei activități cu scopul de a oferi și mai multe soluții în vederea sprijinirii consumatorilor de servicii financiare nebancare, dar și a entităților supravegheate.
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a făcut marți o serie de precizări privind modalitatea și termenele la care pot fi retrași banii din Pilonul II de pensii private.
Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:
1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;
2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);
3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari, scrie Adevărul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…