Cum afectează zahărul sănătatea dinților și de ce este atât de dăunător?

O cauză principală pentru care sănătatea dinților se deteriorează odată cu trecerea timpului este alimentația necorespunzătoare. Atât alimentele cât și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr pot ataca smalțul dinților, eliberând acizi care rămân activi pentru ore întregi pe suprafața dinților. Cum eviți acest pericol și cum îți poți menține sănătatea dinților și a gingiilor?

Alimentația corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților, iar acest lucru este susținut de mulți experți și medici stomatologi. De fapt, alimentația este unul din principalele motive pentru care smalțul dinților se poate deteriora, lucru ce poate cauza sensibilitate dentară și alte afecțiuni mai grave. Potrivit Adevărul, excesul de zahăr poate fi un agent dăunător pentru sănătatea dentară, întrucât eliberează un acid ce atacă smalțul.

Dacă resturile alimentare solide sunt vizibile şi pot fi uşor îndepărtate prin periaj şi utilizarea aţei dentare, lichidele ne păcălesc foarte uşor. Ele creează o peliculă nocivă pe suprafaţa dinţilor şi pe care nu o sesizăm la fel de uşor“, susține dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont, citată de Adevărul.

De ce este zahărul dăunător pentru smalțul dinților și cum putem evita problemele cauzate de acesta?

„Zaharurile sunt principala sursă de hrană a acestor bacterii (regăsite în cavitatea bucală) şi sunt prezente în majoritatea alimentelor: cereale, pâine, dulciuri şi chiar fructe. Atunci când bacteriile interacţionează cu zahărul se eliberează acizi şi împreună formează o peliculă pe suprafaţa dinţilor, un film de placă bacteriană. Aceasta se depune ori de câte ori mâncăm sau bem, iar acizii eliberaţi erodează învelişul de protecţie al dinţilor, smalţul dentar, şi, ulterior, pătrund în stratul mai profund, numit dentină”, explică specialistul.

Totuși, dinții se pot remineraliza cu ajutorul fluorului și mineralelor prezente în pasta de dinți și apa de gură, iar „mineralele pierdute ca urmare a atacului acid se depozitează din nou în dinţi”, adaugă dr. Denisa Zaharia, potrivit Adevărul.

 

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: