Un studiu realizat pe un eșantion de 5,7 milioane de copii din cinci țări a ajuns la concluzia că riscul apariției autismului este mai mare dacă tații au peste 50 de ani, dacă mamele au peste 40 de ani, precum și atunci când mama este adolescentă sau în situația în care diferența de vârstă dintre părinți este foarte mare, scrie miercuri ziarul spaniol ‘ABC’.
Publicat în revista ‘Molecular Psychiatry’, studiul analizează situația din Danemarca, Israel, Norvegia, Suedia și Australia și este unicat întrucât a generat cea mai mare bază de date din lume referitoare la factorii care pot contribui la apariția acestor tulburări.
În acest fel, ‘relația dintre vârsta părinților și autism a putut fi examinată cu o rezoluție mult mai mare, ca și cum s-ar fi făcut la microscop’, a subliniat Michael Rosanoff, director de cercetare științifică în domeniul sănătății publice din cadrul organizației ‘Autism Speaks’.
Rod al unei colaborări internaționale, studiul face parte dintr-un proiect care vizează alcătuirea unui Registru Epidemiologic referitor la Autism (iCARE), care să ajute la determinarea factorilor care predispun sau protejează contra autismului.
Cei 5.766.794 de copii din eșantionul analizat s-au născut între 1985 și 2004, iar cercetătorii au urmărit modul în care s-au dezvoltat aceștia până în anul 2009.
Rezultatele obținute au arătat că incidența autismului a fost cu 66% mai mare la copiii născuți din tați cu vârstă de peste 50 de ani, și cu 28% mai mare când tații aveau peste 40 de ani, prin comparație cu copiii cu tați cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.
Și vârsta avansată a femeilor la ora procreării este un factor de risc din acest punct de vedere: cele de peste 40 de ani au un risc cu 15% mai mare decât cele mai tinere de a naște un copil cu autism. Totodată, și vârsta prea fragedă poate avea urmări nedorite: copiii născuți de mame adolescente au un risc cu 18% mai mare de a fi autiști decât cei ale căror mame au peste 20 de ani.
Un aspect nou pus în evidență de acest studiu este că rata autismului crește în cazul în care diferența de vârstă dintre părinți este mare. De exemplu, riscul este important dacă tații au între 35 și 44 de ani, iar mamele sunt cu cel puțin zece ani mai tinere, dar și în situația inversă, când mamele au între 30 și 40 de ani, iar tații sunt mai tineri cu mai mult de zece ani.
Specialiștii presupun că riscul mai mare asociat cu bărbații de peste 50 de ani se poate explica prin mutațiile genetice ale spermatozoizilor, care se înmulțesc odată cu avansarea în vârstă și care ar putea contribui la dezvoltarea unor tulburări de acest gen la copii.
Explicația asocierii dintre riscul de autism la copil și vârsta mamei continuă să fie o necunoscută însă pentru oamenii de știință, la fel ca și legătura cu diferența mare de vârstă dintre cei doi părinți.
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…