Din cuprinsul articolului
Semințele de dovleac conțin proteine vegetale de înaltă calitate și substanțe nutritive care au un efect antioxidant puternic și previn astfel diverse boli.
Multe persoane cu diabet s-au întrebat dacă acest tip de seminţe este permis sau nu în alimentaţie. Vestea bună este că dovleacul, care face parte din familia Cucurbitaceae, este unul dintre cele mai bune alimente pentru pacienții diabetici.
Ajută la reducerea riscului de glicemie ridicată
Nutriționistul Beth Chervoni de la Clinica Cleveland din SUA a explicat că semințele de dovleac conțin aminoacizi esențiali importanți care sunt absorbiți în principal prin carne, ceea ce le face deosebit de benefice pentru vegetarieni. Conform cercetărilor, consumul regulat al acestui aliment are și efecte antidiabetice și anticancerigene.
El adaugă că nu este recomandat să se consume semințe de dovleac în cantități mari, deoarece acestea conțin o cantitate mare de fibre, iar dozele mari pot cauza probleme stomacale.
Balsam pentru aparatul digestiv
Semințele de dovleac conțin o mulțime de fibre, care sunt importante pentru un metabolism bun și pentru funcționarea stabilă a tractului gastrointestinal. Una dintre proprietățile semințelor este eliminarea toxinelor din intestine, ceea ce contribuie nu numai la o digestie excelentă, ci și la frumusețea și sănătatea pielii.
Este cunoscut faptul că toxinele și substanțele nocive provoacă erupții cutanate, iar acest lucru este foarte neplăcut, în special pentru femei. Semințele de dovleac sunt, de asemenea, prescrise pentru constipație, deoarece pot regla mișcările intestinale.
Consumând în mod regulat semințe de dovleac, puteți îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar și crește apărarea organismului dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important în timpul sezonului gripal.
Îmbunăţirea balanţei hormonale
Sistemul reproducător feminin este destul de complex, iar vitaminele, mineralele, aminoacizii și grăsimile sănătoase găsite în cantități mari în semințele de dovleac sunt importante pentru funcționarea sa stabilă.
De asemenea, acestea conțin omega 3 și 6, care au un efect pozitiv asupra sistemului hormonal, oferind frumusețe și sănătate pielii și părului. Datorită semințelor de dovleac, puteți ameliora simptomele sindromului premenstrual și reduce durerea în timpul menstruației.
În plus, o persoană va primi multe beneficii de la consumul regulat de semințe de dovleac, și anume:
Scăderea riscului de a face depresie
Acest efect este asigurat de aminoacidul L-triptofan, care, odată ajuns în organismul uman, este transformat în două substanțe – serotonină și niacină. Acestea ajută la îmbunătățirea calității somnului, având astfel un efect benefic asupra sistemului nervos.
Fitosterolii, care sunt incluși în oligoelementele și mineralele vitaminelor din semințe, ajută să facă față acestui lucru. Ei previn dezvoltarea aterosclerozei, cu condiția să fie consumați regulat.
Reducerea inflamațiilor articulare cauzate de artrită
Semințele de dovleac au o astfel de compoziție chimică încât consumul lor zilnic poate îmbunătăți starea oaselor și a articulațiilor și poate preveni dezvoltarea osteoporozei și a artritei.
În plus, magneziul, care face parte din compoziția semințelor, normalizează funcția contractilă a mușchiului cardiac și menține ritmul cardiac corect.
Protecție împotriva paraziților intestibali
De la consumul regulat de semințe de dovleac, beneficiile vor fi observabile rapid în tractul gastrointestinal. Acest produs natural este numărul 1 în combaterea și prevenirea oxiurilor.
O porţie de seminţe de dovleac decojite (30 g) are în jur de 150 de calorii, care provin din cele 13 g de grăsimi sănătoase de tip Omega-3 şi Omega-6, dar şi din cele 7 g de proteine şi 5 g de carbohidraţi.
- 1,7 g fibre;
- 42% din necesarul zilnic de mangan;
- 37% din necesarul zilnic de magneziu;
- 33 % din necesarul zilnic de fosfor;
- 23% din necesarul zilnic de fier;
- 19% din necesarul zilnic de cupru;
- 18% din necesarul zilnic de vitamina K;
- 14% din necesarul zilnic de zinc.
În plus, seminţele de dovleac au în compozitie şi alti nutrienţi şi antioxidanţi, cum ar fi vitamina B2 sau vitamina E.