Sari la conținut

Cum afectează pepenele roșu ficatul?

pepene rosu

Care este efectul pepenelui asupra ficatului. Gastroenterologul rus Dr. Evgenia Melnikova afirmă că, în unele cazuri, pepenele roșu poate fi nociv pentru organism.

Efectul pepenelui asupra ficatului

Dr. Melnikova notează că o porție de pepene verde de mai mult de 200 de grame (pe zi), în special, poate afecta negativ bunăstarea persoanelor cu niveluri ridicate de potasiu în sânge – acestea pot obține aritmie cardiacă. În plus, consumul său poate crește sarcina asupra ficatului.

„Pepenele este o sursă de fructoză, care este foarte solicitantă pentru ficat. La urma urmei, ficatul procesează acest carbohidrat rapid. Prin urmare, fiți atenți cu consumul de fructe dulci dacă aveți boli ale acestui organ”, sfătuiește medicul .

Dr. Melnikova atrage atenția asupra faptului că pepenele roșu conține, de asemenea, o mulțime de glucoză, care este absorbită rapid de organism. Ca urmare, apare o creștere rapidă a zahărului în sângele unei persoane, ceea ce duce la creșterea eliberării de insulină. O astfel de schimbare în starea corpului este plină de activarea depunerii de grăsimi, ceea ce este deosebit de periculos dacă sunteți deja supraponderal, pre-diabetic și diabetic.

Medicul adaugă că atunci când se consumă pepenele există riscul de a ingera substanțe toxice folosite pentru hrănirea fructelor în timpul creșterii lor.

„Pentru ca fructele să ia în greutate și să se coacă rapid, ele sunt hrănite în principal cu îngrășăminte azotate – nitrați, care sunt în sine puțin toxici. Dar când ajung în microflora tractului gastrointestinal, se transformă în nitriți dăunători care perturbă funcția de transport a sângelui, ceea ce poate duce apoi la hipoxie și deficit de oxigen în țesuturi”, avertizează expertul.

Proprietățile benefice ale pepenelui

Pepenele roșu conține vitamine B, vitamina C, potasiu, magneziu, fier și fosfor, precum și aminoacizi. Dar proprietățile benefice ale acestui fruct nu se opresc aici. Este bogat în licopen, care reduce riscul de cancer și diabet.

„Pepenele roșu este bogat în licopen. Culoarea sa roșie provine de la acest antioxidant. Studiile au arătat că această substanță ajută la reducerea riscului de cancer și diabet, ca parte a unui stil de viață sănătos”, spune expertul.

De asemenea, această substanță ajută la reducerea riscului de atac de cord. În plus, pepenii conțin o cantitate uriașă de citrulină, care normalizează nivelul tensiunii arteriale. Iar pigmentul natural beta-criptoxantină protejează articulațiile de inflamații. Există chiar rezultate ale cercetărilor care arată că pepenele poate reduce riscul de apariție a artritei reumatoide,adaugă specialistul.

O altă substanță benefică din acest fruct este vitamina A,care este bună pentru ochi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel