Sari la conținut

Cum afectează kilogramele în plus fertilitatea feminină și masculină

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Sunt mulți factori care influențează fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați: stresul, o alimentație dezechilibrată, administrarea unor medicamente, tutunul, consumul de alcool… Dar știați că supraponderalitatea și/sau obezitatea ar putea fi și cauza infertilității? Vom explica totul în cele ce urmează.

Conform studiilor de specialitate, 26,3% dintre femeile europene sunt supraponderale (IMC între 25 și 30) și 15,7% suferă de obezitate (IMC mai mare de 30). Nici la bărbați lucrurile nu stau prea bine: 38,8% sunt supraponderali și 14,3% sunt obezi. Acest exces de greutate are consecințe asupra sănătății desigur, dar și asupra fertilității. 

Nu în toate cazurile fertilitatea e afectată de kilogramele în plus

”Excesul de greutate și fertilitatea nu fac casă bună. Multe femei se întreabă ce greutate ideală ar trebui să am pentru a rămâne însărcinată?. Doamnelor, nu există o greutate „ideală” pentru a aduce pe lume un copil. Excesul de greutate nu vă împiedică întotdeauna să concepeți un copil: multe femei supraponderale reușesc să rămână însărcinate fără dificultate, chiar dacă au kilograme în plus. Cu toate acestea, pot apărea complicații.

Dacă vă întrebați când sunteți supraponderală, răspunsul este atunci când IMC (indicele de masă corporală) este peste 25 și vă confruntați cu obezitatea dacă acest indice este mai mare de 30,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Explicațiile în cazul femeilor

Obezitatea poate afecta sistemul reproducător feminin și poate provoca menstruație precoce, menopauză precoce, sindromul ovarelor polichistice (SOP), risc crescut de avort spontan, eficiență redusă a tehnicilor ART (reproducere asistată medical) sau chiar probleme de fertilitate (anovulație) și complicații în timpul sarcinii. 

Dar cum este posibil acest lucru? Excesul de grăsime corporală va perturba producția a doi hormoni esențiali pentru ovulație: LH (hormonul luteinic) și FSH (hormonul foliculostimulant). Acest dezechilibru hormonal este cel care va deteriora calitatea ovulației, dar și cea a ovocitului și a mucoasei uterine.

”Excesul de greutate duce la o perturbare a axei hipotalamus-hipofizar-ovar, conductorul ciclurilor ovulatorii. Grăsimea corporală afectează producția de gonadotropină (GnRH), un hormon care activează hormonul lutein (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH), ambele esențiale pentru ovulație.,” a precizat medicul ginecolog. 

Prin acest dezechilibru hormonal, excesul de greutate poate modifica deci calitatea ovulației și, indirect, cea a ovocitului și a mucoasei uterului. Un studiu recent a mai arătat că riscul de infertilitate prin anovulație a fost înmulțit cu trei la femeile obeze.

Sindromul ovarului polichistic (SOP) sau distrofia ovariană este adesea evidențiată în relația dintre excesul de greutate și infertilitate. Iată ce spun cifrele: la femeile obeze, prevalența SOP este estimată la 30%, față de 5% la femeile cu greutate normală. Obezitatea poate fi într-adevăr asociată cu SOP, dar nu în toate cazurile. Așadar, nu toate femeile obeze au distrofie ovariană și invers. Mai mult, distrofia ovariană nu duce sistematic la tulburări de ovulație. 

Explicațiile în cazul bărbaților

Excesul de greutate poate afecta și fertilitatea la bărbați. Obezitatea sau excesul de greutate pot scădea producția de testosteron și pot provoca disfuncție erectilă. Scăderea calității și cantității spermatozoizilor este, de asemenea, parte din consecințele scăderii hormonilor LH și FSH, cauzate de acest exces de masă corporală. Impactul obezității asupra fertilității poate fi apoi foarte distructiv atât la bărbați, cât și la femei.

”Kilogramele în plus generează un complex de modificări nocive pentru spermatozoizi. Creșterea țesutului adipos, care stochează grăsimea, eliberează substanțe inflamatorii care afectează direct testosteronul, unul dintre cei mai importanți hormoni în producerea gameților masculini. Experții în domeniu susțin că excesul de greutate generează și ceea ce se numește „stres oxidativ”, proces în care mai multe celule din organism ajung să fie deteriorate. În plus, bărbatul obez are mai multă grăsime în zona genitală, ceea ce este rău pentru spermatozoizi,
” a adăugat dr. Vythoulkas. 

Testiculele, locul în care sunt fabricate și depozitate celulele reproducătoare, au nevoie de o temperatură cu 1 până la 2°C mai mică decât cea a corpului pentru a funcționa corect – tot din acest motiv scrotul se află în afara corpului. Problema este că această creștere a grăsimilor încălzește organele de reproducere, care nu mai funcționează corespunzător.

Scăderea în greutare creștele șansele de apariție a unei saricini?

Adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate împreună cu o activitate sportivă regulată poate fi suficientă pentru a îmbunătăți calitatea ovulației. O scădere în greutate, chiar minimă (2 până la 5%) vă va permite să aveți o ovulație regulată pentru a vă îmbunătăți șansele de a concepe un copil.

Ca parte a unui program de recuperare, pacienților li se recomandă, de asemenea, să slăbească câteva kilograme cu ajutorul unui profesionist înainte de a prescrie un tratament adecvat pentru a evita riscurile obstetricale. Pentru că, pe lângă tulburările de anovulație și menstruație, există și riscuri în timpul sarcinii: diabet gestațional, anomalii placentare, dificultăți neonatale și naștere.

Dar găsirea unei diete echilibrate nu este un proces ușor pentru toată lumea și poate fi dificilă atât fizic, cât și psihologic. Problemele de greutate nu sunt întotdeauna rezultatul unei diete incorecte sau al unui stil de viață dezechilibrat. 

Multe persoane sunt afectate de supraponderalitate sau obezitate din cauza bolilor sau a problemelor ereditare. Să știți că, atunci când medicul vă spune că trebuie să slăbiți pentru a rămâne însărcinată, acesta înțelege consternarea dumneavoastră. Așa că, pentru a găsi sprijin în demersul vostru, există mai multe soluții: puteți apela la un nutriționist, un psiholog sau puteți introduce în dietă anumite elemente care susțin fertilitatea.

Supraponderalitatea și fertilitatea: ce pot schimba lucrurile în bine

Ați încercat vreodată să vă îmbunătățiți dieta, dar v-a fost greu să faceți acest lucru? Ei bine, există anumiți nutrieți pe care îi puteți lua direct din alimente care vă pot crește șansele de a concepe un copil. Iată care sunt cele mai importante, pentru fiecare sex în parte, potrivit medicului ginecolog:

Pentru femei

Vă recomand să adăugați în dieta dumneavoastră pentru stimularea fertilității alimente care conțin:

  • Zincul: ajută la sinteza normală a ADN-ului, la fertilitatea și reproducerea normală.
  • Seleniu: contribuie la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ. Asociate cu vitamina E, au beneficii antioxidante deoarece contribuie la protecția celulelor împotriva daunelor oxidative.
  • Vitamina B6: ajută la reglarea activității ovarelor.
  • Mangan: contribuie la formarea normală a țesutului conjunctiv.
  • Magneziul: joacă un rol esențialîn procesul de diviziune celulară.
  • Folat: contribuie la creșterea țesuturilor materne în timpul sarcinii.

Pentru bărbați

Vă recomand să adăugați în dieta dumneavoastră pentru stimularea fertilității alimente care conțin: 

  • Seleniu și vitamina E: au beneficii antioxidante, deoarece ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. În plus, seleniul vă ajută să aveți o spermatogeneză normală.
  • Magneziu: joacă un rol important în procesul de diviziune celulară.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel