Din cuprinsul articolului
O echipă de cercetători din Norvegia a descoperit acum o legătură genetică între sindromul de colon iritabil (SCI sau sindromul intestinului iritabil SII) și tulburările psihiatrice.
Cercetătorii au folosit metode statistice inovatoare pentru a identifica un număr mare de variante genetice comune în rândul pacienților cu SII și al celor cu diverse afecțiuni psihiatrice, potrivit unui studiu publicat recent în revista Genome Medicine.
Sindromul de colon iritabil o afecțiune gastro-intestinală care afectează aproximativ 10% din populația globală, se manifestă prin dureri abdominale, constipație și diaree, având un mare impact asupra calității vieții. „Se consideră că este psihosomatică, deoarece medicii nu găsesc dovezi de patologie la examinarea intestinelor”, afirmă prof. dr. Markos Tesfaye de la Universitatea norvegiană din Bergen într-un comunicat.
Examinarea extinsă a datelor de la peste 50.000 de pacienți și câteva sute de mii de controale, a identificat 116 noi locații genomice de risc (loci) pentru această afecţiune. Un loci genomic se referă la un punct specific din cadrul secvenței ADN, care constă adesea într-un grup de variante.
Studiul a descoperit, de asemenea, 70 de loci unici pe care SII îi împărtășea cu diverse tulburări psihiatrice: șapte cu tulburarea de anxietate generalizată, 35 cu depresia majoră, 27 cu boala bipolară și 15 cu schizophrenia, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
O constatare semnificativă, relevă faptul că mulți dintre acești loci legați de SII joacă, de asemenea, un rol în reglarea sistemului nervos. „Acest lucru ne extinde înțelegerea geneticii SII și unde se află SII în raport cu bolile gastroenterologice și psihiatrice”, spune prof. dr. Tesfaye. El s-a declarat optimist că aceste descoperiri vor deschide calea pentru cercetări experimentale care ar putea, în cele din urmă, să ducă la dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru SII.
În timp ce acest studiu nu aprofundează dacă problemele intestinale pot duce în mod direct la tulburări psihiatrice, prof. Tesfaye a indicat că unii cercetători cred că inflamația intestinală ar putea perturba bariera intestinală, permițând produselor bacteriene să se scurgă în circulația sangvină. Acest lucru ar putea avea apoi un impact asupra permeabilității barierei hemato-encefalice, afectând potențial creierul, ceea ce prezintă o zonă interesantă pentru studii viitoare.
În ultimii ani a devenit tot mai evident faptul că există o comunicare strânsă între creier și intestine, așa-numita „axa creier-intestin” (sau axa microbiom-intestin-creier). Perturbările axei intestin-creier sunt asociate cu o mare varietate de boli printre care Parkinson, tulburările de anxietate, depresia și sindromul intestinelor iritabile.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…