Categories: Expertul zilei

Cum afectează coronavirusul inima? Cradiologii ne explică efectele pe termen lung

Cum afectează coronavirusul inima? Boala poate deteriora mușchiul cardiac chiar și la cei care nu au prezentat niciodată simptome.

Cardiologul Nisha Parikh, MD, MPH, discută despre ceea ce știm până acum despre impactul COVID-19 asupra sistemului cardiovascular al corpului, de la afectarea ritmului inimii la afectarea capacității sale de a pompa sânge pe tot corpul.

Obișnuiam să ne gândim la COVID-19  doar ca la o boală pulmonară. Care au fost primele semne că această viziune nu era destul de exactă?

Unul dintre primele indicii că acest virus a afectat sistemul cardiovascular a fost un raport timpuriu despre modul în care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, intră într-o celulă utilizând receptorul implicat în sistemul care reglează tensiunea și nivelul de sânge al corpului, nivelul de apă și săruri, care este cunoscut sub numele de sistem renină-angiotensină-aldosteron. Acest articol mi-a atras cu siguranță atenția și atenția colegilor mei. Acest receptor se numește receptor ACE2, iar implicarea acestuia ar putea fi în spatele motivului pentru care persoanele cu obezitate, diabet și tensiune arterială crescută tind să se infecteze cu forme mai severe de COVID-19.

Ce știm până acum despre modul în care COVID-19 afectează inima pe termen scurt?

Există multe modalități prin care COVID-19 poate afecta inima în perioada inițială când cineva se infectează, în special în primele câteva săptămâni. Aceste efecte pot include probleme noi sau agravate de pompare eficientă a sângelui, inflamația mușchilor inimii și inflamația membranei din jurul inimii. Trebuie remarcat faptul că și alți viruși pot provoca aceste condiții.

Cea mai des întâlnită complicație cardiacă în urma infecției cu coronavirus este miocardita, inflamația miocardului (mușchiul inimii). Această inflamație poate afecta funcțiile inimii, atât cea de pompă, prin care este distribuit sângele oxigenat către organe, cât și cea electrică. Netratată, miocardita poate provoca insuficiență cardiacă, aritmii grave și chiar moarte subită.

Un studiu recent publicat de Jama Cardiology a arătat că din 100 de pacienți care se recuperaseră după COVID-19, între 60 și 80% aveau afectare cardiacă și inflamare a miocardului. De asemenea, valorile troponinei T, o enzimă din sânge care oferă indicații despre sănătatea inimii erau ridicate la majoritatea pacienților. Mai grav este faptul că o parte dintre acești pacienți erau asimptomatici, în ciuda afectării cardiovasculare.

”Este greu să ne dăm seama care dintre pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 au rămas cu afectare cardiacă. Pe de o parte, pentru că studiile arată că aceste probleme pot să apară și la pacienții care au avut forme ușoare ale bolii și nu au deloc simptome. Pe de altă parte, pentru că simptomele unei afecțiuni cardiace pot fi ușor confundate cu perioada de recuperare post Covid-19. Este dificil de spus dacă oboseala și dificultățile de respirație sunt date de plămânii care se recuperează după infecție sau de o afectare a inimii. De aceea recomandăm o evaluare cardiovasculară completă” spune dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, directorul ARES.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

15 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

45 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: