Din cuprinsul articolului
Usturoiul, un condiment folosit în bucătăriile din întreaga lume, nu numai că dă un gust deosebit preparatelor, dar are și un efect pozitiv asupra sănătății.
Fiecare cățel de usturoi conține o abundență de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, zinc, potasiu și multe altele. Deși de obicei consumăm usturoi în cantități mici, includerea regulată a acestuia în dieta noastră poate ajuta la creșterea aportului de nutrienți.
Pentru persoanele cu diabet, usturoiul este util în reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este important pentru menținerea sănătății pe termen lung și gestionarea bolii. Medicii spun că puteți compensa producția scăzută de insulină cu dietă, în special cu acest aliment-condiment.
Un studiu recent arată că uleiul de usturoi ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce pierderea de proteine prin rinichi, o consecință comună a diabetului. Cel mai cuprinzător studiu al relației dintre consumul de usturoi și zahărul din sânge a fost publicat în revista Food & Nutrition Research.
Sursa foto: arhiva Doctorul ZileiO serie de studii arată că această legumă poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale, indicatori importanți ai sănătății sistemului cardiovascular. Deși multe dintre aceste beneficii sunt observate cu suplimentele de usturoi, inclusiv legumele din dietă oferă beneficii pentru sănătatea inimii.
Deși această legumă nu este un detoxifiant, susține sănătatea generală, având în vedere că organismul elimină toxinele de la sine prin ficat și rinichi.
Beneficii medicale multiple
Proprietățile benefice ale usturoiului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Apărut în urmă cu peste 4.000 de ani în urmă în Iran și Pakistan, usturoiul este recomandat de majoritatea medicilor datorită calităţilor sale terapeutice incontestabile. În Europa medievală, preparatele cu usturoi erau unul dintre cele mai comune medicamente.
Principalul ingredient activ din usturoi este alicina, care îi conferă un miros deosebit. Este unul dintre primele antibiotice pe care omenirea a început să le folosească. S-a dovedit a fi eficient în uciderea bacteriilor gram-pozitive și gram-negative, stafilococi, ciuperci și paraziți. Alicina funcționează chiar și împotriva agenților patogeni multirezistenți.