Studiul a inclus aproape 400.000 de americani de vârstă mijlocie şi a început în anul 1995. Participanţii au răspuns la întrebări în legătură cu stilul lor de viaţă, starea generală de sănătate, dieta alimentară şi utilizarea de suplimente. Cercetătorii au urmărit apoi câţi dintre voluntari au murit şi care au fost cauzele deceselor, timp de 12 ani.
Aproape jumătate dintre bărbaţi şi mai mult de două treimi dintre femei au luat suplimente sau multivitamine care conţineau calciu.
În timpul studiului, aproape 12.000 de persoane (3%) şi-au pierdut viaţa in cauza bolilor cardiovasculare.
,, Într-adevăr există studii care arată că la persoanele cu insuficienţă renală, suplimentele de calciu pot accelera calcificarea pereţilor arteriali, cu dezvoltarea consecutivă de stenoze vasculare periferice coronariene carotidiene şi creşterea mortalităţii şi morbidităţii prin afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, experimentele în vitro au arătat că suplimentele de calciu pot accelera coagularea sângelui, crescând riscul de formare de cheaguri de sânge” explică medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă.
Oamenii de ştiinţă de la National Cancer Institute au descoperit că bărbaţii care au luat 1.000 mg sau mai mult calciu pe zi au avut cu 20% mai multe şanse de a muri din cauza afecţiunilor inimii, spre deosebire de cei care nu au luat suplimente.
În cazul femeilor, suplimentele de calciu nu au fost asociate cu decese cauzate de boli cardiovasculare. Iar, calciul provenit din băuturi sau alimente nu a avut legătură cu probelemele cu inima nici în cazul bărbaţilor, nici al femeilor.
,,Totuşi, datele existente în literatură sunt controversate în legătură cu acest subiect. Există studii care au demonstrat că administrarea de suplimente de calciu fără vitamina D ar creşte riscul de infarct cu 20-30%, dar modul de analiză al datelor din punct de vedere statistic lasă de dorit. Este dificil de formulat o concluziefermă şi consider că pentru fiecare pacient în parte trebuie cântărite cu atenţie riscurile şi beneficiile asociate. Totuşi trebuie avut în vedere că suplimentele de calciu autoadministrate (fără recomandarea unui medic) şi fără administrare cu vitamina D pot creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare şi de infarct miocardic acut şi trebuie administrate cu precauţie.
O concluzie fermă ar fi: din 100 de pacienţi la care sunt administrate suplimente de calciu, ne aşteptăm ca unul să sufere un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Pentru toţi ceilalţi 98 de pacienţi, administrarea de suplimente de calciu nu va avea niciun efect din aceste puncte de vedere” a mai completat cardiologul Luminiţa Iliuţă.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…