Din cuprinsul articolului
Cum aduni corect urina pentru analize? Otilia Țigănuș. „Aduni urina în recipient specific, nu în borcănaș de muștar sau de la dulceață”
Otilia Țigănaș este un medic de familie care a devenit foarte cunoscută pe rețelele de socializare. Aceasta a dezvăluit care sunt pașii necesari care trebuie urmați pentru a colecta corect analiza pentru urina.
„Cum aduni corect urina pentru analize?Din calitatea analizelor, inclusiv a ecografiilor abdominale, peste o treime de importanță o are CUM te pregătești. Abia restul de două treimi este laboratorul, calitatea ecografului sau priceperea medicul ecografist! O mare parte din reușită ești CHIAR TU! Dacă tu nu te pregătești cu burta/nu recoltezi corect urina, rezultatele vor fi eronate!”, a atras atenția medicul Otilia Țigănaș.
Cum aduni corect urina pentru analize?
Doctor Otilia Ţigănaş, medic de familie în comuna Hăşmaş, judeţul Arad, scrie pe blogul personal care sunt cele trei variante de analize în care este necesaă urina și cum anume se recoltează, pentru un rezultat corect.
„Sunt trei variante:a) analize care cer urina pe 24 de ore.b) urocultura, unde urina trebuie adunată în recipient STERIL, îl recunoști ușor fiindcă-i băgat în celofan care trebuie să fie intacă.c) examen sumar de urină, în recipient nou, dar nu cu celofan.Indiferent de a), b), sau c) aduni urina în recipient specific, NU în borcănaș de muștar, de la dulceață, sau altă improvizație. NICIODATĂ în așa ceva, doar în borcănașul primit de la laborator! Las deocamdată detaliile fazei a)= urina pe 24 de ore, ca să nu te încurc, fiindcă-i mai rară.Ne referim la b) și c) Comun la b) și c) este că se recoltează PRIMA URINĂ DE DIMINEAȚĂ, fiindcă-i cea mai uniformă, e concentrată, este cea mai “așezată” și are un Ph care conservă mai bine constituenții. „Prinzi” în recipient, mereu, urina din jetul de mijloc. Adică începi să urinezi în WC și, la mijloc, fără să oprești jetul,… ”, a dezvăluit medicul de familie.
Otilia Țigănuș. „Aduni urina în recipient specific, nu în borcănaș de muștar sau de la dulceață”
„Toaleta organelor genitale dinainte de a recolta, trebuie să fie severă.La femei:
- se spală încă o dată și dimineața zona genitală cu apă și săpun,
- Se limpezește bine și se tamponează cu prosop de hârtie unifolosibil.
- Se tamponează din față în spate!! pentru a nu aduce dinspre anus spre uretră microbi specifici materiilor fecale. Acest gest simplu și protector ar trebui să-l exersezi, să-l faci mereu când te ștergi după ce ai urinat, nu doar la analize, adică învață să tamponezi dinspre față spre spate, deși fizic/tehnic e mai simplu și tinzi să miști hârtia dinspre fund spre înainte. Dacă ai secreții vaginale, sau doar simptome ȘI vaginale, (mâncărimi, usturimi, dureri vaginale) înainte de a urina, după ce te-ai spălat atent, introduci în vagin un tampon steril, ca să nu curgă în recipientul pentru urină și conținut vaginal.
La bărbați:
- Toată operaținea cap coadă de mai sus, se face cu glandul decalotat complet.
- Căutați cu Google ce-i aia „gland decalotat”, în caz că finețea exprimării mele vă bagă în ceață. Eu nu vă pot zice aici pe șleau ce-i aia, așa cum v-am obișnuit, fiindcă transform postarea într-una politică. (PS. banc!). Bun.
- Deci spălați glandul și zona cu pliuri, limpeziți.
- Apoi începeți urinarea tot așa, cu glandul decalotat, ca să evitați trecerea urinei prin pliurile din jur…. ”, a mai scris Otilia Țigănaș.