Din cuprinsul articolului
Se recomandă ca persoanele cu boli ale tractului gastro-intestinal (GIT) în faza acută, precum și pacienții cu gută, să evite consumul de roșii, deoarece această legumă încetinește excreția acidului uric. Aceasta spune medicul și nutriționistul rus Dr Galina Volkova.
Roșiile și efectul lor asupra acidului uric
„Roșiile nu sunt recomandate pentru bolile tractului gastrointestinal în faza acută. Acestea conțin acizi – citric și malic, care pot provoca arsuri la stomac și dureri de stomac și, de asemenea, vor crește motilitatea tractului gastrointestinal, ceea ce va agrava starea pacientului în timpul unei exacerbări a bolii”, spune Dr. Volkova.
Nutriționistul adaugă că este indicat să renunțați la roșii dacă aveți o boală precum guta.
„Roșiile nu sunt permise dacă aveți o boală precum guta”, notează medicul.
Specialistul explică faptul că roșiile încetinesc excreția acidului uric. Guta este o boală care este asociată cu acumularea excesivă de acid uric în organism. Aceasta duce la formarea de cristale de acid uric în articulații și rinichi, rezumă Dr. Volkova.
„Cercetările recente ale oamenilor de știință de la Universitatea din Illinois (SUA) arată că licopenul (un pigment carotenoid), care se găsește în roșii, reduce riscul de apariție a cancerului de prostată, a cancerului intestinal și a cancerului renal”, spune medicul.
Colina (vitamina B4), prezentă de asemenea în roșii, previne degenerarea grasă a ficatului, îmbunătățește imunitatea și asigură buna funcționare a sistemului nervos.
Roșiile conțin potasiu, un oligoelement necesar pentru funcționarea normală a inimii. De asemenea, ele ajută la eliminarea excesului de lichid din organism.
Vitamina C, un antioxidant puternic care se găsește și în roșii, îmbunătățește imunitatea și face o persoană mai puțin sensibilă la infecții.
Flavonolii din roșii cresc rezistența organismului la radiații și au, de asemenea, proprietăți antisclerotice, de întărire a capilarelor și antiinflamatorii.
Roșiile normalizează și mențin echilibrul acido-bazic în organism
Datorită beta-carotenoizilor, licopenului și zeaxantinei, leguma susține sănătatea ochilor, este utilă în boli precum cataracta și distrofia retinei.
Roșiile reglează nivelul zahărului din sânge (ajutate de fibre și vitaminele B).
Legumele ajută în lupta împotriva depresiei (datorită acidului folic din compoziția lor).
Roșiile susțin sănătatea dentară. Există studii care arată că roșiile îi ajută pe fumătorii pasivi să prevină daunele cauzate de țigări și fumul inhalat.
Roșiile aduc beneficii femeilor aflate la menopauză, deoarece conțin substanțe similare estrogenilor.