Din cuprinsul articolului
Cum a murit, de fapt, Arsenie Boca. Se împlinesc 34 de ani de la moartea sfântului părinte al Ardealului. Minunile din ziua înmormântării.
Arsenie Boca a murit în data de 28 noiembrie 1989, în ziua în care în calendarul ortodox este trecut Sfântul Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou.
Iar acest lucru nu pare să fie întâmplător, ținând cont de lucrurile pe care aceștia le au în comun: ambii au iubit pictura și icoanele, apoi au fost hărțuiți de autorități și persecutați după izgonirea din mănăstire.
După ce a murit, Arsenie Boca a fost îngropat la Mănăstirea Prislop, în data de 4 decembrie.
Cu toate că moartea părintelui a stârnit controverse, cu speculații privind posibila tortură de către Securitate sau posibilitatea unui sfârșit natural, Florian Bichir, teolog, istoric, profesor universitar și doctorand, cunoscut pentru investigațiile sale în Arhivele Securității și pentru posesia unor informații semnificative, a adus în discuție alte perspective asupra acestui subiect.
Părintele ar fi murit în circumstanțe dificile, primind îngrijiri de la o maică și de la un individ afiliat Securității. Arsenie Boca nu mai purta veșminte monahale începând cu anul 1956 și nu mai avea permisiunea de a intra în Mănăstire.
„Părintele Arsenie Boca a murit civil, să spunem așa, într-o garsonieră, semi-paralizat, îngrijit de o maică care, din nefericire, îl turna și la Securitate. N-a apucat să prindă decembrie, l-au luat părinții de la mănăstire, l-au îngropat în veșminte monahale, pentru că el mult timp nu a mai fost primit în Biserică, și a fost îngropat ca un monah.
Omul a murit singur, într-o garsonieră pârâtă, în Sinaia, nu-l primeau nici la mănăstire”, a declarat Florian Bichir în cadrul podcastului „Vreau să știu”, găzduit de Cătălin Oprișan.
Cu câțiva ani înainte să moară, în 1986, și-a prorocit moartea. „Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!”, le-a spus el unor credincioși.
De asemenea, în absidia altarului bisericii din Drăgănescu, sfântul părinte al Ardealului a pictat scena în care Sfântul Ștefan cel Nou este osândit. Deasupra picturii, Arsenie Boca a scris data în care va muri și el, aceeași cu a sfântului înfățișat pe perete: „Iar cuviosul primind mucenicia la 53 de ani ai vârstei sale în 28 ale idelor lui noemvrie, cu vina de pe urmă: „Ștefan mi-a făcut temnița mănăstire”.
Se pare că nu este singura pictură neobișnuită, căci în biserica de la Drăgănescu sunt mai multe care au atras atenția credincioșilor de-a lungul timpului. Printre acestea se numără scena distrugerii celor două turnuri gemene din New York, dar și cea care îl înfățișează pe omul modern, înconjurat de tehnologia avansată.
(CONTINUARE în pagina URMĂTOARE!!!)
Page: 1 2
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza pentru zilele următoare şi anunță o vreme…
Horoscopul zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2024, aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi…
În calendarul creştin ortodox, pe data de 9 noiembrie este sărbătorit Sfântul Nectarie de la…
Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de lupus, o boală…
Fie că este vorba de un talisman sau un medalion, multe persoane cred că purtarea…
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde se înregistrează în mod normal temperaturi de peste 55…