Sari la conținut

Cultivarea propriilor legume și plante aromatice poate fi un efort, dar merită in totalitate !

Pentru o dietă sănătoasă, trebuie să consumăm foarte multe fructe și legume. De asemenea, nu trebuie să subestimăm puterea plantelor aromatice în bucătăria modernă, acele elemente care nu numai că ne ajută în obținerea unui gust desăvârșit, ci și ne oferă o doză de sănătate.

Desigur, nu oricine deține pământ mult pentru o producție impresionantă, dar chiar dacă ai o curte cât de mică sau o terasă mai spațioasă, îți recomandăm să încerci să cultivi măcar pentru un minim de consum astfel de produse ale naturii. Vei vedea că merită să muști dintr-o roșie proaspătă, fără a fi stropită cu substanțe pe care nu le cunoști sau să ai mereu la îndemână pătrunjel pe care să-l adaugi la supă. Deigur, muncă este pe măsură. O grădină de legume, oricât ar fi de mică, trebuie întreținută.

Dacă vorbim de o grădină în adevăratul sens al cuvântului, gândește-te că trebuie să sapi, să cureți frecvent de buruieni, să uzi constant, să ai grijă să nu lași nimic să pună în pericol mica ta producție. Cu alte cuvinte, va trebui să înveți cum se cultivă. Chiar și o grădină mică, pe balcon, necesită îngrijire, chiar dacă nu atâta de mare ca una de casă. Nu te speria însă! Există numeroase bloguri și chiar tutoriale de unde să înveți. În plus, poți să cumperi semințe din soiuri diferite, direct online și vei avea instrucțiunile pe plic.

Da, cultivarea propriilor legume și plante aromatice poate fi un efort, dar merită! Și vom vedea în continuare câteva motive pentru care trebuie să ai propria ta grădina.

 

  1. Grădinăritul este bun pentru sănătatea ta

 

O minte sănătoasă într-un corp sănătos! Exercițiul fizic pe care îl faci prin grădinărit, la fel ca și consumul de legume și plante aromatice, sunt bune pentru tine. Toate studiile privind relația dintre vegetație și stilul de viață demonstrează beneficiile incontestabile ale acestor elemente asupra bunăstării noastre!

Practicarea zilnică a grădinăritului stimulează atât fizicul, cât și mintea… pe scurt, a avea grijă de plante și de grădina ta, înseamnă deci să ai grijă de ține și de familia ta! Iar satisfacția sufletească va fi imensă când vei vedea roadele muncii tale. Indiferent de cât de mici sunt acestea.

 

  1. Știi ce mănânci

 

Mâncarea sănătoasă este dorința noastră supremă, mai ales în ultimii ani când suntem bombardați de produsele pline de E-uri din supermarketuri. Această dorință este sporită atunci când avem copii, pentru care dorim hrană sănătoasă și tot ceea ce este mai bun.

Când ne cultivăm propriile fructe și legume, cel puțin știm ce mâncăm! Dacă ai copii, ajută-i să realizeze singuri că sursa de hrană nu sunt doar controversatele produse din supermarketuri, ci și cele din grădina de legume.

 

  1. Economisești bani

 

Chiar și cu o grădină mică, înseamnă mult mai puțini bani cheltuiți în hypermarketuri. În plus, dacă vei avea propria ta producție de legume și plante aromatice vei descoperi că anual vei economisi poate câteva salarii minime necumpărând fructe sau legume din hypermarketuri! În plus, ținând cont de această perioadă tulbure în care trăim, a avea o sursă de hrană în propria curte este o idee genială.

 

  1. Te vei distra grozav

 

Grădinăritul este înainte de toate o plăcere. Atingerea pmântului, udarea și chiar a vedea plantele înflorite și creșterea fructelor sunt lucruri incomparabile. Grădinăritul are efecte benefice asupra sănătății mintale, pur și simplu, pentru că generează bunăstare legată de activitatea în aer liber.

 

  1. Cultivi diversitatea

 

Soiurile de plante de calitate sunt rare în supermarketuri, așa că profită de ocazie pentru a le crește în grădina ta! În plus, cultivându-ți propria grădină de legume și plante aromatice, vei recolta leguma potrivită la momentul potrivit, și nu toate în același timp! Și de ce să nu cultivi plante legumicole originale pentru a-ți uimi prietenii? Există site-uri specializate care oferă soiuri deosebite de legume și ierburi, pe care le vei cultiva cu plăcere și care au un gust grozav.

 

  1. Stimulează-ți creativitatea

 

Grădinăritul este o creație personală îmbucurătoare. Faptul de a acționa asupra mediului înconjurător pentru a-l înfrumuseța și pentru a vedea rezultatul de la o zi la alta și de la anotimp la anotimp, aduce mari satisfacții și stimulează creativitatea și îți pune mintea la contribuție. Grădinăritul este o artă și o acțiune ce necesită gândire.

 

  1. Pentru aspectul estetic

 

Ecologizarea orașelor și cultivarea pământului înseamnă îmbunătățirea mediului de viață, valorificând totodată spațiul nefolosit. Terasele și acoperișurile pot fi toate terenuri experimentale pentru grădinile urbane de legume! În plus, prezența verdelui în mediul nostru zilnic ne îmbunătățește considerabil starea de bine!

Chiar și la birou, plantele verzi ne îmbunătățesc productivitatea! Dacă stai la curte, ai posibilități mult mai mari de a crea un spațiu estetic, plin de legume, plante aromatice și, de ce nu, flori.

 

  1. Învață de la natură

 

Cum crește mâncarea noastră? Grădina este o adevărată școală. Deci, dacă vrei să înveți, trebuie să exersezi. Vei profită de ocazie pentru a-i învăța pe copii o mulțime de cunoștințe despre legume și dacă copilul tău participă la munca din grădina de legume nu vei mai auzi „nu-mi place” la ora mesei!

 

  1. Devii conștient de problemele ecologice

 

Învață să reciclezi, să economisești apa în grădină, să cultivi legume și să descoperi că soiurile hibride (nereproductibile) sunt o mare înșelătorie care îngrașă mereu multinaționalele, află de ce agricultura și-a pierdut diversitatea… da, toate acestea implică conștientizarea problemelor ecologice actuale.

 

  1. Beneficiază de biodiversitatea

 

Grădinărind în armonie cu natura și fără utilizarea pesticidelor, consecințele pozitive vor fi mari pentru biodiversitate. Colțul tău de verdeață va fi un paradis de liniște pentru insectele și fluturii polenizatori. Acest lucru este cu atât mai important în zonele urbane, unde zonele verzi sunt uneori foarte rare!

 

După cum poți vedea, există o mulțime de motive pentru a cultiva propriile legume, așa că ce aștepți? Este timpul să te apuci de grădinărit și să-ți faci planul grădinii de legume și plante aromatice pentru sezonul următor!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel