Sari la conținut

Culorile diferite ale ouălelor: ce indică? Test simplu cu care poți verifica prospețimea ouălelor

ouă
Sursă foto: © Adobe Stock | Leena Robinson
oua

Ouăle se adaugă la prăjituri, salate și sandvișuri. Ouăle sunt o sursă bogată de vitamine, minerale și proteine. Piața oferă diferite tipuri de ouă care variază în funcție de rasa de găină, mărime și culoare.

Ce ne poate spune coaja de ou?

În ciuda discuțiilor predominante care sugerează că ouăle de culoare maro deschis sunt superioare celor albe, iar acestea din urmă sunt adesea considerate „artificiale”, realitatea este cu totul alta. Culoarea cojii nu influențează gustul oului sau valoarea nutritivă a acestuia.

Spre deosebire de culoarea gălbenușului, culoarea cojii nu depinde de dieta găinii, ci se leagă de penajul acesteia. În consecință, cu cât găina este mai închisă la culoare, cu atât coaja de ou este mai închisă la culoare. Găinile albe produc de obicei ouă albe. Toate acestea depind de rasa găinii.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un test simplu pentru a verifica prospețimea ouălor de casă

Înainte de a mânca un ou cumpărat din magazin, este indicat să verificați prospețimea acestuia pentru a preveni surprizele neplăcute în mâncare. Pentru a face acest lucru, pur și simplu umpleți un pahar cu apă și puneți ușor oul în el.

Dacă oul se scufundă în întregime pe fundul apei, înseamnă că este proaspăt și probabil că are aproximativ trei zile. Un ou vechi de aproximativ o săptămână poate fi identificat atunci când „fundul” sau capătul mai lat al acestuia începe să plutească ușor în sus în apă. Pe măsură ce oul îmbătrânește, acesta va pluti mai sus în apă datorită bulei de aer în creștere din interiorul său.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel