Din cuprinsul articolului
Culoarea urinei îți dezvăluie cât ești de sănătos. De ce își schimbă urina culoarea?
Fie că este clară, tulbure, galbenă sau roșiatică, cu toții ne-am întrebat în anumite momente ale vieții care este, de fapt, culoarea unei urini sănătoase. În momentul în care cunoști ce semnificație are culoarea urinei, poți descoperi dacă ești hidratat și poți observa semnele infecției din timp, de exemplu.După cum se știe, rinichii filtrează sângele și elimină deșeurile și toxinele dăunătoare prin urină.
În momentul în care funcția renală este afectată, procesele toxice din organism sunt deranjate. Sau dacă nu este suficient fluid, culoarea și mirosul urinei se schimbă. Culoarea urinei ne poate spune multe despre starea de sănătate și nivelurile de hidratare.
Este bine de reșinut că nuanța/culoarea standard a urinei este un galben clar, care apare din cauza unei substanțe chimice numite urocrom.
Urocromul este o substanță chimică, care este un produs final al metabolismului proteinelor și creează pigmentul galben normal și natural în urină. Cercetătorii indică faptul că multe dintre cauzele culorii urinare anormale sunt benigne.
Culoarea urinei se va schimba din cauza câtorva factori. Acești factori țin inclusiv de dietă, medicamentele pe care le luați, hidratarea tulburările metabolice, modificările hormonale și tulburările organelor. Iată, mai jos, un rezumat al posibilelor culori de urină.
Culoarea urinei îți dezvăluie cât ești de sănătos. De ce își schimbă urina culoarea?
Urina roșiatică
Urina roșie sau chiar roz poate fi cauzată de alimente cu pigmenți puternici, cum ar fi sfecla sau chiar afinele. Dacă este o singură dată și observi o culoare roșiatică la pipi, gândește-te la mesele tale recente pentru a determina dacă aceasta poate fi cauza.
Dacă urina este în mod constant roz sau roșu, trebuie să vă contactați medicul cu privire la unele posibile probleme de sănătate, inclusiv probleme cu prostata, rinichii și vezica urinară.
Urina limpede
Urina limpede este un semn că ești hidratat și consumi suficiente lichide. Este complet normal ca urina să fie limpede ici și colo, dar dacă este întotdeauna limpede, poate fi un semn că sunteți suprahidratat. Ceea ce poate însemna că electroliții dvs. sunt dezechilibrați. Dacă urina nu are niciodată o nuanță galbenă, atunci încercați să reduceți aportul de apă.
Urina galbenă
Culoarea normală a urinei este de culoare galben deschis până la chihlimbar profund. Acest lucru se întâmplă deoarece urocromul, care are un pigment galben, este produs de organism atunci când descompune hemoglobina, un tip de proteină care transportă oxigenul către celulele roșii din sânge. Umbra de galben din pipi depinde de nivelurile de urocrom.
Urina maro
Dacă urina are o culoare maro, acesta este un indicator că sunteți deshidratat. Urina maro până la maro închis poate fi, de asemenea, cauzată de anumite medicamente sau de acumularea de bilă în urină, care este un indicator al problemelor hepatice.
Culoarea urinei îți dezvăluie cât ești de sănătos. De ce se își schimbă urina culoarea?
Urina portocalie
Urina portocalie poate fi un simptom al deshidratării, infecției și problemelor hepatice. Poate fi, de asemenea, un semn de icter pentru adulți. Unele alimente (în special cele cu coloranți alimentari), suplimentele sau medicamentele pot face ca urina să aibă temporar o culoare portocalie.
Urina roșie
Această culoare nu înseamnă nimic bun. Cel mai adesea vorbim de hematurie, adică de hematii în urină. Iar sangele în urina poate indica de la o infecție a tractului urinar, până la neoplasm. Vizitați de urgență medicul dacă vi se întamplă asta.
Urina albastră/verde
Urina albastră sau verde este rară, dar poate fi cauzată de consumul de alimente cu coloranți alimentari sau de coloranți care sunt utilizați în testele medicale la rinichi și vezică.
Urina tulbure
Urina tulbure poate fi un simptom al unei infecții ale tractului urinar, mai ales dacă pipiul are și un miros urât. Urina tulbure poate fi, de asemenea, un semn de probleme renale, anumite boli, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Sau al unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și chlamydia, și probleme de prostată. Dacă urina este în permanență tulbure, contactați-vă medicul.