Sari la conținut

Culoarea secrețiilor nazale. Ce afecțiuni indică și când trebuie să mergi la medic?

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
gripa

Poate ai observat uneori că secrețiile nazale își schimbă culoarea. Acest lucru nu este întâmplător și, de fapt, ne poate ajuta să depistăm la timp anumite afecțiuni importante.

Mucusul este o parte importantă a aparatului superior. Acesta se formează din apă, proteine, anticorpi și sare dizolvată. Zilnic, o persoană produce mai mult de un litru și jumătate de mucus, care este înghițit în mod inconștient.

De obicei, mucusul are o culoare transparentă. Dacă acesta își schimbă culoarea, corpul tău se poate confrunta cu o infecție.

Cu ajutorul mucusului putem identifica și trata afecțiunea care stă la baza modificării secrețiilor nazale.

Culoarea secrețiilor nazale. Ce indică?

ține răceala la distanță

 

  1. Dacă sunt transparenţi, atunci eşti sănătos. Țesutul nazal îi produce 27/7 și cea mai mare cantitate este înghițită în permanenţă, în mod inconștient.
  2. Dacă mucusul e alb, ai putea suferi de o infecție nazală sau o răceală. El devine alb deoarece ţesuturile nazale sunt umflate şi inflamate, fluxul de mucus este încetinit. Acesta îşi pierde din umiditate şi devine gros şi alb.
  3. Mucusul galben-verzui indică o răceală. Dacă îşi păstrează această culoare şi după 12 zile, trebuie să vezi un medic. Acesta poate fi semnul unei sinuzite sau a unei infecţii bacteriene mai complexe.
  4. Culoarea roșie poate semnala o sângerare. Unele ţesuturi din cavitatea nazală se rup, din cauză că sunt uscate, iritate sau te-ai lovit de ceva.
  5. Dacă sunt maro, ei indică posibile sângerări, dar mucusul devine maro şi din cauza a ceea ce inhalezi, precum praf, tutun sau piper.
  6. Dacă sunt negri și nu eşti fumător şi nu consumi droguri, atunci sigur suferi de o infecţie. Aceste infecţii apar mai ales la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, scrie Daily Mail.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel