Bogate în acizi grași esențiali omega – 3, fibre, vitaminele K și C, alciu, magneziu și mangan cuișioarele oferă o protecție puternică împotriva multor boli.
Manganul activează o varietate de enzime importante în organism și joacă un rol important în metabolismul lipidic. Manganul stabilizează, de asemenea, sistemul nervos – ameliorând stările de depresie, iritabilitate și anxietate.
Cuişoarele sunt mugurii uscaţi ai florii arborelui de cuişoară, nişte lujeri asemănători viţei-de-vie. Planta, cultivată în ţările calde, este originară din Insulele Moluce şi face parte din familia Myrtaceae.
Cuișoarele sunt foarte eficiente în combaterea urmăroarelor afecțiuni
– infecții bacteriene
– inflamații
– boala parodontală
– echilibrarea nivelului de zahăr din sânge
– astm
– spasme musculare
– acnee
– răceli, gripă și dureri în gât
– congestie pulmonară
Încetinesc îmbătrânirea
Antioxidanţii din cuişoare neutralizează radicalii liberi, încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn cancerul..
Cuişoarele conţin 15%-20% ulei esenţial, dar şi flavonoide, taninuri, steroli şi glicozide sterolice, ulei gras (10%) şi acizi polifenolcarboxilici (acid galic, acid protocatehic).
Destul de dificil de preparat acasă, uleiul eteric se obţine din bobocii florali prin antrenare cu vapori de apă, timp de 14-16 ore, sau din frunze, timp de 48 de ore.
Acest preparat conţine eugenol, în proporţie de 85%-95% din total, la care se adaugă acetatul de eugenol, vanilina, cineolul, cariofilenul, pinenul şi mentolul. Uleiul este un antioxidant puternic, care distruge paraziţii intestinali, microbii şi ciupercile, fortifică sistemul imunitar şi încarcă organismul cu energie.
Cuișoarele tratează și disfunctiile sexuale. În cadrul unui test, șoarecii de laborator au primit o doză de extract de cuișoare o dată pe zi timp de șapte zile. La sfârșitul testelor cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie:
” Rezultatele au indicat că extractul etanolic de cuișoarea a produs o creștere semnificativă și durabilă a activității sexuale șobolanilor masculi normali, fără să producă nicio ulcerație gastrică vizibilă sau alte efecte adverse. ”
Cum să utilizați cuișoarele
Pentru tratarea durerilor în gât diluați cinci picaturi de ulei esential de cuisoare într-o jumătate de canaă de apa și faceți gargară.
Pentru ameliorarea durerilor de dinți și a gingivitei, puneți o picătură-două de ulei esențial pe periuța de dinți atunci când vă spălați pe dinți.
pentru acnee, amestecați o lingură de praf de cuișoare cu o lingură de miere de albine și cu zeamă de lămâie și aplicați pe întreaga față. Lăsați să acționeze timp de 20 minute și apoi clătiți bine.
Cuișoarele pot fi consumate și sub formă de ceai, tinctura sau pulbere uscată.
Pentru ceai aveți nevoie o lingură de cuișoare întregi pe care să le râșniți. Apoi turnați o cană apă clocotită peste ele și le lăsați acoperite timp de 15 minute. Puteți bea caiul îndulcit cu miere sau cu stevia rebaundiană.