Medici din cadrul Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. dr. Dan Theodorescu” vor oferi joi și vineri consultații gratuite, fără bilet de trimitere, în cadrul evenimentului Zilele Prevenirii Cancerului Oral.
Consultațiile se fac în spitalul aflat pe Calea Plevnei, nr. 17, în baza unei programări telefonice, la numărul 0737.564.663.
Potrivit reprezentanților unității medicale, necesitatea unei asemenea inițiative pornește de la numărul mare de cazuri de cancer oral diagnosticate de medicii Secției Clinice de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.
Astfel, în lipsa prevenției, pacienții ajung prea târziu la medic, iar soluțiile terapeutice sunt limitate, informează Agerpres.
Șeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Alexandru Bucur, a declarat că a observat în ultimul timp că numărul bolnavilor afectați de tumori maligne la nivelul cavității orale este într-o continuă creștere.
„Am observat în ultimul timp pe statisticile clinicii că numărul bolnavilor afectați de tumorile maligne cavității orale este într-o continuă creștere. Ne confruntăm spre sfârșitul acestui an ca și anul trecut cu un număr de peste 500 de cazuri. Lucru extrem de grav, spun eu, având în vedere că durata medie de viață a acestor bolnavi este mică. (…) Bolnavii pe care de regulă îi primim în clinică, și spun de regulă, adică mai mult de jumătate din numărul acestora, sunt în faze depășite, terminale. Este a doua sesiune pe care am programat-o, prima a fost în iunie, unde rezultatul spun eu că este satisfăcător. În cele două zile din iunie s-au prezentat 104 pacienți, însă partea tristă a acestei povești este că 11,3% i-am depistat cu astfel de cancere ale cavității orale”, a afirmat Alexandru Bucur, într-o conferință de presă.
El a spus că procentul depășește cu mult media europeană.
„Să ne gândim că această afecțiune — și aici mă refer strict la cavitatea bucală, plecând de la cancerul de buză, de limbă, de mucoasă jugală, de planșeu, cancerul de mandibulă sau maxilar — reprezintă până în 2-3% din totalul cancerelor organismului. Media europeană de depistare este de 0,4% — lucru care cred că trebuie să tragă un semnal de alarmă vizavi de ce înseamnă prevenție și depistare precoce. Nu poți să îi oferi unui bolnav în stadiul terminal șanse mari de supraviețuire”, a mai arătat medicul.
Acesta a precizat că periodic vor mai fi derulate astfel de programe de către personalul unității medicale. El a sfătuit populația să facă de cel puțin două ori pe an consultații la medicul stomatolog.
Alexandru Bucur a semnalat și faptul că vârsta de depistare a cancerelor orale a coborât cu aproximativ 20 de ani față de ceea ce se înregistra în 1990.
Managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, Tania Rădulescu, a subliniat importanța prevenției.
Medicul a spus că în momentul de față unitatea medicală deservește peste 20 de județe din țară. „Adresabilitatea este foarte mare. Este un spital de 61 de paturi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și în subordinea Primăriei Municipiului București, respectiv Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București”, a menționat managerul.
Zilele Prevenirii Cancerului Oral sunt organizate de Primăria Capitalei, prin intermediul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, la inițiativa Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ”Prof. dr. Dan Theodorescu”.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…