Sari la conținut

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, UNICEF și OMS fac apel la acces echitabil pentru măsuri de sprijinire a alăptării

Sursă foto: UNICEF

NEW YORK/GENEVA, 1 august 2024–„În ultimii 12 ani, numărul de copii sub șase luni la nivel mondial care sunt alăptați exclusiv la sân a crescut cu peste 10%. Aceasta înseamnă că 48% dintre copiii din întreaga lume beneficiază acum de acest start sănătos în viață, ceea cea se traduce prin sute de mii de vieți de copii salvate datorită alăptării la sân.

Deși acest salt semnificativ ne aduce mai aproape de obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de a crește gradul de alăptare exclusivă la sân la cel puțin 50% până în 2025, există provocări persistente care trebuie abordate.

Atunci când mamele primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-și alăpta copiii, toată lumea are de câștigat. Îmbunătățirea ratelor de alăptare ar putea salva peste 820.000 de vieți de copii în fiecare an, conform celor mai recente date disponibile.

Anticorpii din laptele matern protejează bebelușii împotriva bolilor și a riscului de deces

În timpul acestei perioade critice de creștere și dezvoltare timpurie, anticorpii din laptele matern protejează bebelușii împotriva bolilor și a riscului de deces. Acest lucru este deosebit de important în timpul situațiilor de urgență, când alăptarea garantează o sursă de hrană sigură, valoroasă din punct de vedere nutritiv și accesibilă pentru sugari și copii mici. Alăptarea reduce incidența bolilor din copilărie și riscul anumitor tipuri de cancer și boli netransmisibile pentru mame.

Reducerea decalajelor: Sprijin privind alăptarea pentru toate mamele

În această Săptămână mondială a alăptării, sub tema ” Reducerea decalajelor: Sprijin privind alăptarea pentru toate mamele”, UNICEF și OMS subliniază necesitatea îmbunătățirii sprijinului pentru alăptare ca fiind o acțiune esențială în reducerea inegalităților în materie de sănătate și protejarea drepturilor mamelor și copiilor de a supraviețui și de a se dezvolta.

Se estimează că 4,5 miliarde de oameni – adică mai mult de jumătate din populația lumii – nu beneficiază de o asigurare completă a serviciilor medicale esențiale, astfel încât multe femei nu primesc sprijinul de care au nevoie pentru a-și alăpta în mod optim copiii. Acest lucru include accesul la consiliere și consultanță medicală calificată, empatică și bazată pe respect pentru femei pe tot parcursul perioadei de alăptare.

Copii români concepuți în străinătate
Sursa foto: bapanthene.ro

Colectarea de date sigure este esențială pentru a combate inegalitățile în materie de asistență medicală și pentru a garanta că mamele și familiile beneficiază de sprijin eficient și în timp util pentru alăptare. În prezent, doar jumătate dintre țări colectează date privind ratele de alăptare.

Pentru a sprijini progresul, este necesar, de asemenea, să fie disponibile date privind politicile care fac posibilă alăptarea, cum ar fi cele legate de politicile de ocupare a forței de muncă favorabile familiei, reglementarea comercializării substituenților laptelui matern și investițiile în alăptarea la sân.

Îmbunătățirea sistemelor de monitorizare va contribui la sporirea eficacității politicilor și programelor privind alăptarea, la luarea unor decizii mai bune și la asigurarea finanțării adecvate a sistemelor de suport.

Programe și politici pentru susținerea alăptării

Atunci când alăptarea este protejată și sprijinită, probabilitatea ca femeile să își alăpteze copiii este de două ori mai mare. Aceasta este o responsabilitate comună. Familiile, comunitățile, lucrătorii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică și alți factori de decizie joacă un rol central prin:

– Creșterea investițiilor în programe și politici care protejează și sprijină alăptarea prin bugete naționale dedicate.

– Punerea în aplicare și monitorizarea politicilor favorabile familiei la locul de muncă, cum ar fi concediul de maternitate plătit, pauzele de alăptare și accesul la servicii de îngrijire a copiilor accesibile și de bună calitate.

– Să se asigure că mamele care sunt expuse riscurilor în situații de urgență sau comunitățile subreprezentate beneficiază de protecție și sprijin pentru alăptare, în conformitate cu nevoile lor unice, inclusiv consiliere eficientă și în timp util privind alăptarea, ca parte a asistenței medicale de bază.

– Îmbunătățirea monitorizării programelor și politicilor de alăptare pentru a evalua și îmbunătăți în continuare ratele de alăptare.

– Elaborarea și punerea în aplicare a legilor care restricționează comercializarea substituenților laptelui matern, inclusiv practicile de marketing digital, precum și monitorizarea pentru raportarea de rutină a încălcărilor Codului.”

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.

Despre OMS

Dedicată bunăstării tuturor oamenilor și ghidată de știință, Organizația Mondială a Sănătății conduce și susține eforturile globale pentru a oferi tuturor, oriunde, o șansă egală la o viață sigură și sănătoasă. Suntem agenția ONU pentru sănătate care conectează națiunile, partenerii și oamenii din prima linie în peste 150 de locații – coordonând răspunsul lumii la urgențele de sănătate, prevenind bolile, abordând cauzele profunde ale problemelor de sănătate și extinzând accesul la medicamente și asistență medicală. Misiunea noastră este de a promova sănătatea, de a menține lumea în siguranță și de a veni în sprijinul celor vulnerabili.

Pentru mai multe informații despre OMS, vizitați www.who.int și urmăriți OMS pe TwitterFacebookInstagramLinkedInTikTokPinterestSnapchatYouTubeTwitch

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel