Sari la conținut

Cu expertul la cumpărături. ”Alegeți produsele românești”

Din cuprinsul articolului

Când vine vorba de ce ar trebui să cumpărăm, doctorul în medicină veterinară Maximilian Drăgan, care are o experiență internațională în domeniul siguranței alimentelor, este ferm: produse autohtone, cumpărate de la piață. „Cheia succesului” este să ai o relație amicală cu producătorii de la care te aprovizionezi

Dana Lascu

Ca să înțelegeți de ce am apelat la dânsul, vă spunem că dr. Maximilian Drăgan a absolvit Facultatea de medicină veterinară la Timișoara în anul 1999, și are un Master în domeniu. Este absolventul a numeroase stagii de calificare în domeniul managementului, a reglementării și a controlului în sănătatea animalelor și siguranta alimentelor. Mai mult, a făcut parte din echipa care a pus bazele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, a sistemului legislativ care stă la baza funcționării acesteia, precum și la organizarea sistemului similar din Republica Moldova. A fost director general al Direcției de Control Oficial a ANSVSA și delegatul României la OIE (Organizația Mondială a Sănătății Animalelor). Este membru al Colegiului Medicilor Veterinari din România, al Asociației Mondiale a Medicilor Veterinari și al Federației Veterinarior Europeni și membru fondator al Asociației Române despre Mâncare!

– Doctorul zilei: Rafturile magazinelor sunt pline. De aici, și tentația să ai frigiderul plin cu de toate. Iar din fiecare produs găsești zeci de variante. Cum îți dai seama ce e bun pentru tine și ce nu?

– Dr.Maximilian Drăgan: În primul rând, o iei ușor! Aplici regulile de bază și rămâi concentrat. Nu pleca flămând la shopping, pentru că vei cumpăra cele mai inutile prostii. Îți faci o listă de acasă și nu pui în coș mai mult de 2-3 produse în plus față de listă. E de preferat să îți planifici în mare ce vrei să gătești sau să consumi. Nu muta stocurile la tine acasă!!! Toți producătorii, prin reclamele lor, te îndeamnă să îi alegi pe ei, dacă îi asculți pe toți, muți depozitul la tine acasă și asta te costă. Oricât s-ar dilata, volumul stomacului e cam același, penuria de alimente în casă te face să te gândești într-una la cămară și frigider, să înfuleci permanent și să te trezești obez, într-o bună zi. Mai bun pentru tine este subiectiv, fiecare trebuie să se evalueze permanent și să- și cunoască organismul. Ca regulă generală ar fi să mâncăm mai puțin și, în general, fructe și legume.

Ale noastre sunt mai bune!

– Produse românești sau produse din import? Sunt unele mai bune ca celelelate?

– Produse românești, cu certitudine! Din punct de vedere al gustului, savoarea produselor românești rămâne mult mai puternică decât pentru majoritatea produselor importate. În ceea ce privește siguranța alimentară a acestora (a produselor românești n.r.) – aici lucrurile nu sunt simple deloc. Româ- nia are particularitățile ei, printre care și aceea că nu face control la origine (pe câmp) pentru ierbicide, pesticide, astfel încât să descurajeze exagerările, adică tratamente cu supradoze de produs chimic. Cu toate acestea, controale se fac la depozitare și la raft, astfel că nu suntem total descoperiți. Însă, această „pisică” trebuie asumată la un moment dat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel