Sari la conținut

Cu ce probleme de sănătate te confrunți dacă ai cearcăne sub ochi. Corpul îți transmite un semnal de alarmă

cearcane
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce apar cercurile negre sub ochi și cum să scapi de ele

Cearcănele de sub pleoapele inferioare sunt frecvente. Pot apărea din cauza geneticii, alergiilor sau din alte motive. Există remedii la domiciliu și tratamente medicale care vă pot ajuta să le reduceți aspectul.

Cearcănele de sub ochi, cunoscute și ca hiperpigmentare periorbitală (POH), pot apărea ca nuanțe de maro, albastru, negru sau violet.

Acestea pot afecta pe oricine, dar sunt de obicei mai frecvente în:

  • vârstnici
  • persoanele cu o predispoziție genetică la această afecțiune
  • persoanele cu tonuri de piele mai închise, care sunt mai predispuse la hiperpigmentare în jurul zonei ochilor

În general, se crede că oboseala este cea mai frecventă cauză pentru apariția cearcănelor sub ochi. Acest lucru poate fi controversat și există de fapt o serie de motive.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre posibilele cauze, diagnostic și opțiuni de tratament pentru cercurile întunecate de sub ochi.

Vârsta

Îmbătrânirea poate fi unul dintre cele mai comune motive pentru a avea cearcănele sub ochi.

Pe măsură ce îmbătrânești, pielea ta tinde să se lase și să devină mai subțire. Este posibil să experimentați o scădere a grăsimii și a colagenului care vă ajută la menținerea elasticității pielii. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, vasele de sânge întunecate de sub piele devin mai vizibile, ceea ce face ca zona de sub ochi să se întunece.

De asemenea, îmbătrânirea poate face ca jgheaburile de lacrimi să pară mai goale. Acest lucru vă poate oferi aspectul de a arăta obosit sau mai în vârstă.

Oboseală

Somnul excesiv sau lipsa somnului pot face ca pielea să devină mai plictisitoare și mai palidă. Ca rezultat, vasele de sânge și țesuturile întunecate de sub piele ar putea deveni mai vizibile.

Lipsa de somn poate duce, de asemenea, la o acumulare de lichid sub ochi, făcându-i să pară umflați. Cearcănele pot fi de fapt umbre aruncate de pleoapele umflate.

cearcane
cearcane

Alergii

Reacțiile alergice și ochii uscați pot declanșa cearcănele.

Când aveți o reacție alergică, corpul dumneavoastră eliberează histamine pentru a lupta împotriva invadatorului. Acest lucru poate provoca mâncărimi, roșii și umflarea ochilor.

Scărpinatul pielii care mâncărime poate provoca inflamații, umflături și ruperea vaselor de sânge, ceea ce duce la pigmentare post-inflamatoare.

Medicamente hipotensive oculare

Anumite medicamente cu soluție oftalmică utilizate pentru a ajuta la tratarea glaucomului, cum ar fi latanoprost și bimatoprost, pot provoca POH.

Acestea sunt cel mai probabil să se dezvolte între 3 și 6 luni după începerea tratamentului cu bimatoprost.

Uneori, modificările pot fi permanente, așa că este important să discutați cu un medic dacă observați orice decolorare majoră.

Oboseala ochilor

Privitul la un televizor sau un ecran de computer pentru perioade lungi de timp vă poate încorda ochii. Această tulpină ar putea mări vasele de sânge din jurul ochilor, provocând potențial cearcăne.

Deshidratare

Deshidratarea ar putea fi atribuită dezvoltării POH. Atunci când corpul tău nu este bine hidratat, pielea de sub ochi începe să arate plictisitoare, iar ochii tăi par scufundați. Acest lucru se datorează cât de aproape sunt ochii tăi de osul de dedesubt.

Supraexpunerea la soare

Expunerea prelungită la soare sau rănirea poate cauza formarea de cearcăne sub ochi. Aceasta este cunoscută sub numele de pigmentare post-inflamatoare.

Prea mult soare poate produce melanină în exces, care este pigmentul care dă culoarea pielii. Corpul tău ar putea depune apoi acest exces de melanină sub ochi, ducând la hiperpigmentare.

Genetica

Câteva studii sugerează că genetica poate contribui la dezvoltarea POH. Un studiu din 2014 a constatat o asociere puternică între POH și antecedentele familiale pentru 63% dintre participanți.

Poate fi o trăsătură moștenită văzută devreme în copilărie. În timp, cercurile întunecate se pot deschide sau deveni mai întunecate.

Anemie

Anemia este atunci când nivelul de celule roșii din sânge este mai scăzut decât în mod normal. Acest lucru vă poate face să vă simțiți:

  • ameţit
  • slab
  • fara aer
  • obosit

Dacă aveți anemie, este posibil să observați că pielea dvs. este mai palidă decât de obicei și este posibil să aveți cearcăne sub ochi. Discutați cu un medic despre efectuarea analizelor de sânge pentru a vă verifica nivelul de fier.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel