Aspirina luată în doze mici, îmbunătățește circulația sângelui în uter și crește șansele conceprii unui copil, sugerează un studiu american recent.
În schimb, contrar unei concepţii medicale larg răspândite, medicamentul nu reduce riscul pierderii sarcinii, au descoperit autorii studiului.
Mulţi medici prescriu doze mici de aspirină femeilor care au suferit un avort spontan sau au născut un copil mort, atunci când acestea vor să rămână din nou gravide. Dar eficienţa acestui tratment nu este dovedită, spun cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate din SUA, autorii noului studiu.
Vrând să verifice acest aspect, ei au recrutat pentru studiu 1.000 de femei care suferiseră deja avorturi spontane şi le-au administrat fie aspirină în doze mici, fie un placebo, şi le-au urmărit apoi pe o perioadă de 6 luni, timp în care aceste femei au încercat să rămână din nou gravide.
Cercetătorii nu au înregistrat nicio diferenţă între cele două grupuri de femei, în ceea ce priveşte procentul de sarcini pierdute.
În schimb, au descoperit altceva: la femeile care avuseseră recent un singur avort spontan (survenit după mai puţin de 4 luni şi jumătate de sarcină) s-a înregistrat un procent mai mare de noi sarcini şi de naşteri de feţi vii în cazul în care aceste femei luaseră aspirină.
78% dintre femeile care luaseră aspirină au rămas gravide în cursul studiului, faţă de numai 66% dintre cele care luaseră un placebo. 62% dintre femeile care avuseseră un singur avort spontan recent şi luaseră apoi aspirină au născut copii vii, comparativ cu 53% dintre cele care luaseră placebo.
Cercetătorii cred că diferenţele se explică prin faptul că aspirina intensifică fluxul sanguin la nivelul uterului.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista The Lancet, iar cercetătorii intenţionează să afle, prin studii viitoare, dacă aspirina ar putea ajuta la conceperea unui copil şi în cazul femeilor cu alte tipuri de probleme de fertilitate.
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…