Sari la conținut

Cu ce frecvență e normal să ai scaun și ce alimente te scapă de constipație

dureri abdominale
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Remedii rapide pentru constipație. Consumul anumitor fructe, legume și semințe poate ajuta la ameliorarea constipației prin adăugarea de volum și umiditate scaunului, scăderea timpului de tranzit intestinal și creșterea frecvenței scaunelor.

Aproximativ 14% dintre oameni se confruntă cu constipație cronică la un moment dat.

Simptomele includ scaune de mai puțin de trei ori pe săptămână, încordare, scaune noduloase sau dure, o senzație de evacuare incompletă, senzație de blocare sau imposibilitate de a elimina scaunul.

Tipul și severitatea simptomelor pot varia de la persoană la persoană. Unii oameni suferă de constipație doar rar, în timp ce pentru alții este o afecțiune cronică.

Constipația are o varietate de cauze, dar este adesea rezultatul mișcării lente a alimentelor prin sistemul digestiv.

Acest lucru se poate datora deshidratării, unei diete nesănătoasee, medicamentelor, bolilor care afectează sistemul nervos sau tulburărilor mentale.

Iată 17 alimente care pot ajuta la ameliorarea constipației.

  1. Prunele sunt bogate în fibre, sorbitol și compuși fenolici sănătoși pentru intestin, care pot ajuta la tratarea constipației.
  2. Merele conțin pectină, un tip de fibre solubile care poate înmuia scaunul și poate promova mișcarea acestuia prin tractul digestiv.
  3. Perele sunt bogate în fibre și conțin laxative naturale, precum fructoza și sorbitolul.
  4. Kiwi sunt o sursă bună de fibre și conțin actinidină, o enzimă care poate îmbunătăți motilitatea intestinală și poate reduce constipația.
  5. Citricele precum portocalele, grapefruiturile și mandarinele sunt bogate în fibre și conțin mai mulți compuși care pot reduce constipația, inclusiv pectina și naringenina.
  6. Verdețurile precum spanacul, varza de Bruxelles și broccoli sunt bogate în fibre, care pot ajuta la adăugarea de volum scaunelor.
  7. Anghinarea este plină de prebiotice precum inulina, care pot crește cantitatea de bacterii benefice din intestin pentru a crește frecvența și consistența scaunului.
  8. Rubarba este bogată în fibre și conține sennozidă A, un compus care ajută la înmuierea scaunelor și la promovarea motilității intestinale.
  9. Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre insolubile, care pot adăuga volum scaunelor pentru a preveni constipația.
  10. Leguminoase precum fasolea, mazărea și lintea conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, care pot ajuta la înmuierea și adăugarea de volum scaunului.
  11. Semințele de chia sunt încărcate cu fibre solubile, care formează o consistență asemănătoare unui gel în tractul digestiv pentru a înmuia și ușura trecerea scaunului.
  12. Semințele de in sunt bogate în fibre solubile și insolubile și pot crește creșterea bacteriilor benefice în intestin.
  13. Pâinea integrală de secară este o sursă bună de fibre și s-a dovedit că mărește frecvența mișcărilor intestinale, în același timp, scade timpul de tranzit intestinal.
  14. Tărâțele de ovăz sunt pline de fibre și s-a dovedit că îmbunătățesc funcția intestinală și reduc constipația în unele studii mai vechi.
  15. Kefirul este bogat în probiotice și s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea intestinului și previne constipația.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel