Din cuprinsul articolului
Adina Alexandru, medic dermatolog, a explicat la Antena 3 cu ce boli ne putem alege dacă mergem la piscină. Iată semnele de pe piele care ar trebuie să te trimită direct la doctor!
„Începem prin a le menţiona pe cele infecţioase. Sunt tot felul de infecţii, mai ales în piscinele în care apa este caldă şi nu este ventilată suficient sau filtrată.
Infecţiile cu ciuperci se pot agrava foarte uşor.
Mai sunt şi infecţiile bacteriene. Sunt tot felul de stafilococi care pot pluti pe apă. Desigur, trebuie să fi fost o persoană în apă care să fi avut o astfel de infecţie.
La nivelul pielii pot apărea negi, adică veruci vulgare. Aceste veruci vulgare pot apărea la nivelul mâinilor sau la nivel plantar. Sunt nişte mici umflaturi în formă de mici coşuleţe.
Clorul şi alte substanţe dezinfectante utilizate pentru curăţare pot provoca tot felul de alergii. Putem vorbi aici despre dermatitele de contact, urticarii. Aceste alergii se manifestă prin mâncărimea pielii şi apariţia unor bubiţe roşii. Mai există şi o urticarie acvagenică care apare chiar de la apă.
Sunt tot felul de situaţii cu care ne putem confrunta la piscină sau la mare. Dacă nu este suficient de mult clor în piscină, ne putem întâlni cu aceste infecţii, iar dacă este prea mult, ne putem irita şi dezvolta o alergie.
Infecțiile bacteriene se manifestă cel mai precoce. Apar în câteva zile de la expunere. În cazul celor virale, perioada de latență poate fi mai lungă, dar nu mai târziu de două săptămâni.
Dacă am fost la piscină şi observăm pe piele placarde roşii care încep să se extindă, atunci este cazul să mergem la dermatolog. Poate fi vorba despre o ciupercă şi aceasta nu se va vindeca de la sine.
În cazul infecțiilor viral, aici vorbim despre negi, mai ales cei plantari, care pot fi foarte uşor confundaţi cu bătăturile. Nimeni nu se gândeşte că are un neg în talpă. Aceştia cresc în timp şi se dezvoltă în interior, apăsând pe filetele nervoase. Durerea devine din ce în ce mai persistentă şi intensă.
Un lucru important pe care îl putem face atunci când ieşim din piscină este să purtăm şlapi. Să nu călcăm cu picioarele goale pe acea zonă de apă călduţă şi stătută de pe marginea piscinei.
Duşul este obligatoriu, pentru a nu rămâne cu clorul acela pe noi. Spălatul cu apă și săpun este una dintre manevrele de bază în prevenirea bolilor infecțioase ale pielii.
Cremele SPF nu dăunează pielii, întrucât ele sunt formulate astfel. Cremele SPF sunt rezistente la apă, dar cu toate astea, să nu uităm ca în momentul în care am ieșit din apă, să aplicăm un nou strat.”, a mai spus medicul dermatolog pentru Antena 3.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…