Sari la conținut

Cu ce băuturi poți înlocui cafeaua

cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul d ecafea

Cafeaua este o băutură recomandată în multe cazuri. Beneficiile cafelei au fost intens mediatizate și reprezintă băutura nr 1 a dimineții pentru mulți.

Există însă cazuri când nu mai poți consuma cafea. Cu ce o poți înlocui, pentru a te bucura de aceleași efecte și aceeași plăcere pe care ți-o oferă cafeluța de dimineață?

Un înlocuitor de nădejde este cafeaua de cicoare

Cicoarea conține 20% insulină – un polizaharid care nu crește prea mult glicemia, fiind de aceea recomandat diabeticilor dar și celor care vor să piardă kilograme. De asemenea, menține sănătatea inimii, este bogată în fibre ceea ce o face un adevărat probiotic care protejează organismul de acumularea de colesterol, oferind în același timp beneficii metabolice.

Mai poți înlocui cafeaua cu ceai negru sau verde. Atenție, ceaiul negru se bea doar dimineața, întrucât este foarte puternic și dacă îl vei bea seara, s-ar putea să faci o noapte albă.

Ceaiul verde este mai blând și poate fi băut și pe parcursul zilei.

Poate cel mai indicat și inofensiv înlocuitor al cafelei este apa cu lămâie. Este o băutură minunată, cu care îți poți da startul dimineața în cel mai sănătos mod cu putință.

Matcha Latte

Există cafeaua al cărei ingredient de bază este matcha. Matcha latte poate fi un substitut de nădejde al cafelei, cu beneficii pentru sănătate, nivelul crescut de antioxidanţi, de exemplu. Este și aromată, conferă și energie pentru o nouă zi.

Laptele poate fi și el o băutură care să înlocuiască miraculoasa cafea. Putem alege lapte cald sau rece, de vacă sau de capră ori variantele vegetale: soia, migdale, cocos.

Însă pentru cei mai mari împătimiți ai cafelei, niciun înlocuitor nu-și poate croi drum.

Pe lângă doza de energie generată instantaneu, cafeaua are şi alte beneficii, spun nutriţioniştii. E esenţial însă de unde o cumpărăm şi cum e preparată.

Simona Carniciu, nutriţionist: Ne gândim la efectul antioxidant, la efectul diuretic, ne ajută să eliminăm riscul de face aceste pietre la nivelul rinichiului sau vezicii biliare. Pentru a beneficia de toate elementele pozitive, să alegem cafea proaspăt prăjită și să nu treacă mult timp la momentul prăjirii, să fie o cafea cât mai de calitate.

Românii au băut anul trecut, în medie 3,29 kilograme de cafea fiecare, iar valoarea pieței locale de cafea a ajuns, în 2017, la 1,4 miliarde de lei, potrivit ANPC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel