Din cuprinsul articolului
În doar trei zile, pe 15 noiembrie, va începe Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile are o semnificație profundă pentru credincioșii ortodocși, oferindu-le ocazia de a se pregăti sufletește pentru sărbătoarea Nașterii Mântuitorului.
Postul Crăciunului nu este doar un moment de abținere de la anumite alimente, ci și o invitație la introspecție și apropiere de valorile spirituale fundamentale.
Nutriționiștii atrag atenţia că unele alimente conțin adevărate bombe calorice pline de aditivi care ne pun în pericol sănătatea. Astfel, pâinea poate fi înlocuită cu un aliment hipocaloric.
Alina Bereczki este o tânără care lucrează în bucătăria unui local din Timișoara. Înainte de Crăciun, aceasta este nevoită să gătească pentru clienți numeroase produse de post. De altfel, ea a mărturisit cu ce aliment poate fi înlocuită pâinea care ne aduce kilograme în plus.
„Recomand un alt produs care la noi se cere foarte des, lipia vegana. Folosim ceapă caramelizata, avocado, roșii uscate la soare, sare și piper pentru gust.”, a explicat Alina Bereczki pentru Observator News.
De asemenea, tânăra a dezvăluit ce alte alimente stârnesc interesul clienților. În topul comenzilor se află humusul care poate fi preparat în diverse forme, cu usturoi și semințe de zatar sau roșii uscate. Acest preparat poate fi servit cu un mix de salată și rucola.
„Primul humus este zatarul, extrem de apreciat. Este făcut din năut, sare, piper, usturoi și semințe de zatar. Pe urmă, humus de avocado, următorul este preferatul meu, cel cu roșii uscate.”, a mai spus Alina.
Nutriționiștii i-au avertizat pe cei care doresc să țină postul să fie foarte atenți la produsele pe care le achiziționează din magazine. De obicei, cel mai la îndemână este pateul vegetal, însă acesta conține mulți conservanți, potrivit specialiștilor.
„Trebuie să fim foarte atenți la ingrediente deoarece aceste pateuri de post mai conțin și aditivi, caragenbați, monoglutamat de sodiu, foarte multă sare, și bineînțeles o grămadă de conservanți.”, a declarat nutriționistul Olivia Micșa.
Pentru a ajuta consumatorii să aleagă corect produsele și să evite neplăcerile în perioada postului, Paul Anghel, director general în cadrul Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC a oferit câteva sfaturi esențiale pentru clienți.
„Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și de a evita astfel să fie induși în eroare. Comisarii ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor controla și supraveghea piața în toată această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Singura zodie care intră într-o nouă eră până în ianuarie 2025. Anul 2024 a adus…
Horoscop 14 noiembrie. Trădare dureroasă pentru Raci și probleme de sănătate pentru Săgetător. O zi…
De la 1 ianuarie 2025, pensionarii din România vor beneficia de o nouă indexare a…
Tânărul care câștigă peste 10.000 de euro pe lună dintr-o meserie subestimată: secretul succesului lui…
Un tratament pentru cancer pe bază de virusuri a vindecat cancerul. Un caz rar de…
Paralizia facială, cunoscută și sub numele de paralizia lui Bell, duce la slăbiciune temporară sau…