Din cuprinsul articolului
Judecătorii Curții Constituționale au intervenit în procesul de recalculare a pensiilor speciale. Astfel, pensiile speciale vor avea un impozit mai mic și vor încasa în medie 1.700 de lei în plus la pensie. Și judecătorii de la CCR au pensii speciale de 60.000 de lei.
Ieri, Curtea Constituțională a pronunțat o decizie cu privire la un caz privind pensiile speciale. Curtea a considerat neconstituțională impozitarea treptată a părții necontributive a pensiilor speciale. Astfel, pensiile speciale vor crește.
Pensiile speciale cresc cu 1.700 de lei. Au decis judecătorii CCR care au pensia specială de 60.000 de lei
Pensiile speciale au două elemente. Una dintre ele este partea contributivă, impozitată cu 10% peste plafonul de 3.000 de lei. Celălalt element, cu mult mai mare, al pensiei speciale este partea necontributivă, un soi de primă pe care statul o oferă și pentru care pensionarul NU a plătit. Partea necontributivă a pensiei este impozitată progresiv în felul următor:
(i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
(ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
(iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, scrie Newsweek.
Decizia CCR cu privire la pensiile speciale
CCR a hotărât că impozitarea progresivă a pensiilor speciale de 15% și 20% este neconstituțională. În consecință, cota de impozitare de 10 % ar trebui restabilită și pentru partea necontributivă a pensiilor speciale. În mod clar, un impozit mai mic va determina o pensie specială mai mare.
În luna noiembrie, pensia specială medie pentru magistrați a ajuns la peste 25.000 de lei pe lună. Din suma de 25.000 de lei pensia medie pe care o primesc magistrații, aproximativ 22.000 de lei este partea care este suportată de la buget, informează Agerpres.
Această sumă de 22.000 de lei nu va fi impozitată progresiv (20%), ci doar cu 10%, au hotărât judecătorii CCR, astfel încât, în medie, pensiile speciale ale magistraților se vor majora cu 1.700 de lei pe lună.
Judecătorii CCR își alocă o pensie specială mai mare
Cei care au hotărât să reducă pragul de impozitare pentru pensiile speciale sunt judecătorii CCR, la rândul lor posesori de pensii speciale enorme.
Marian Enache, președintele CCR (vezi documentul mai jos), are un venit anual de aproape 480.000 de lei (cu 100.000 de lei mai mare decât în anul precedent), adică 40.000 de lei pe lună. La această valoare se adaugă o pensie specială uriașă, de 680.000 de lei pe an, respectiv 56.000 de lei/lună, conchide sursa.