Sari la conținut

Crucea Roșie a inaugurat Centrul Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre

Din cuprinsul articolului

Crucea Roșie Română, alături de Crucea Roșie Italiană, a inaugurat vineri Centrul Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre.

Amplasat strategic la depozitele CTPark de pe Autostrada A1, km 13, acest Centru reprezintă un pas semnificativ în direcția eficientizării răspunsului și intervenției în situații de urgență.

Centrul Național de Coordonare și Comunicații (CNCC) al Crucii Roșii Române realizat în parteneriat cu Crucea Roșie Italiană a fost conceput pentru a facilita colaborarea și comunicarea, atât la nivel intern, cât și în relațiile cu autoritățile și partenerii, în timpul operațiunilor de intervenție la dezastre.

Echipat cu tehnologie modernă și spații de cazare, CNCC va coordona eforturile umanitare și fluxul de informații relevante în timp util pentru a răspunde eficient în fața situațiilor de urgență.

„Prin inaugurarea acestui Centru, reiterăm angajamentul nostru de a fi mult mai pregătiți și eficienți în fața situațiilor de urgență. Prin sporirea capacității de răspuns, consolidarea colaborării și adaptarea la schimbările din mediul înconjurător, putem contribui la construirea unei lumi mai rezistente și mai sigure pentru toți.

Mulțumim Crucii Roșii Italiene pentru acest parteneriat și suntem încrezători că Centrul Național de Coordonare și Comunicații va aduce beneficii semnificative comunităților noastre.”, a declarat dl. Adrian Halpert, director general, Crucea Roșie Română.

Colaborarea dintre Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Italiană a fost consolidată în contextul intensificării conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. Cele două Societăți Naționale au desfășurat acțiuni comune de ajutorare a cetățenilor ucraineni. Astfel, în luna mai 2022, a fost inaugurată o bază operațională la Suceava, gestionată în comun de Crucea Roșie Italiană, Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Monaco, cu scopul de a asista operațiunile de evaluare, logistică și intervenție umanitară în Ucraina.

După doi ani de activitate, timp în care au fost transportate în Ucraina peste 1.400 de tone de ajutoare umanitare, depozitul din Suceava intră într-o nouă fază, fiind transferat în administrarea Crucii Roșii Române. Hub-ul din Suceava, format din cinci corturi modulare de 200 de metri pătrați fiecare, a fost demontat și va constitui baza pentru dezvoltarea depozitelor zonale de intervenție în caz de dezastre ale Crucii Roșii Române din județele Iași, Dâmbovița și Covasna.

Centru de instruire pentru voluntarii

Pentru a veni în sprijinul populației în caz de dezastre, Crucea Roșie Română a inaugurat astăzi și Centrul Național de Instruire pentru voluntarii și personalul propriu, un spațiu unde se vor organiza sesiuni de training atât fizic, cât și online, contribuind astfel la dezvoltarea și pregătirea continuă a salvatorilor.

“Investițiile în tehnologie, logistică și pregătirea personalului permit Crucii Roșii Române să fie pregătită pentru a face față situațiilor de urgență într-un mod mai eficient. De asemenea, consolidarea capacității locale de răspuns, prin instruirea și echiparea personalului local și prin colaborarea cu comunitățile afectate, poate contribui la dezvoltarea unei abordări mai durabile și mai eficiente în gestionarea dezastrelor”, a declarat Ignazio Schintu, subsecretar general, director de operațiuni, urgență și salvare, Crucea Roșie Italiană.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți: domnul Adrian Halpert, director general al Crucii Roșii Române, domnul Ignazio Schintu, subsecretar general și director de operațiuni în domeniul urgențelor și al salvărilor la Crucea Roșie Italiană, domnul Lorenzo S. Massucchielli, șeful Departamentului Internațional pentru Situații de Urgență al Crucii Roșii Italiene, domnul General de brigadă Marius Dogeanu, șeful Direcției Generale pentru Protecția Civilă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, domnul Colonel Monoranu Ciprian de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, domnul Youness Rahoui, seful delegației Comitetului Internațional de Cruce Roșie în România, doamna Emilie Goller, șefa delegației Federației Internaționale a Crucii Roșii și Semilună Roșie în România, doamna Iuliana Tudor și domnul Lucian Mîndruță, ambasadorii Crucii Roșii Române, alături de parteneri, voluntari și personalul angajat al CRR.

Centrul Național de Coordonare și Comunicații pentru Intervenții la Dezastre este găzduit de CTP, cel mai mare dezvoltator și proprietar listat de parcuri industriale din Europa, în parcul industrial CTPark Bucharest.

Crucea Roșie Română a efectuat în cadrul evenimentului și o simulare pornind de la un scenariu de inundație, în care au fost implicate de la distanță filialele de Cruce Roșie din Călărași, Giurgiu și Teleorman. După simulare, a fost prezentată cea mai mare bucătărie mobilă achiziționată și echipată de Crucea Roșie Română pentru intervenții în situații de urgență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel