Categories: Stil de viaţă

Criza vârstelor, mit sau realitate? Femeile, presate de ceasul biologic, bărbații, masculi indezirabili

Se spune că femeia trece peste un prag psihologic atunci când împlinește vârsta de 30 de ani și începe să îi ticăie ceasul biologic, și că la bărbați șocul apare pe la 40 de ani, când simte nevoia să fie certificat din punct de vedere al virilității de femei mai tinere

Crizele vârstei nu sunt un concept inventat de societate, ele chiar există, spun psihologii, însă simptomele pot fi diferite de la un individ la altul, în funcție de personalitate și experiențele de viață. De obicei, o criză apare când se încheie o etapă din viață și începe alta, iar realitatea pe care o persoană o trăiește acum, comparativ cu cea de la o vârstă mai fragedă, nu mai este mulțumitoare, fie că vorbim de planul carierei, familiei sau al relațiilor.
Prima criză, destul de dificilă, valabilă și pentru fete, și pentru băieți, este cea a pubertății, când se produce desprinderea de copilărie și se face trecerea spre adolescență. „Se produc deja transformări majore fizice, psihice și hormonale, care îl tulbură pe tânăr. Schimbările se văd și la nivel comportamental, începe să se producă și maturizarea cognitivă și putem vorbi de o criză. Ea apare la 13-16 ani, plus/minus un an, depinde de fiecare persoană”, explică psihologul Keren Rosner.
Tinerețea, avantajul timpului
Următoarea perioadă, tinerețea, presupune o energie debordantă, care te ajută să treci cu ușurință peste încercări, asumându-ți puține responsabilități, cu optimismul omului care știe că are la dispoziție mult timp pentru a se decide ce drum să aleagă. Atât la femei, cât și la bărbați, este o perioadă de căutări și de dezvoltare. Atenția este centrată pe carieră, presiunile sociale nu sunt atât de mari, însă frustrări pot apărea din cauza instabilității financiare și a decepțiilor în dragoste, trăite cu intensitate.
Adevăratele „crize” apar însă după vârsta de 30 de ani, când apare o cotitură în dezvoltare, din cauză că imaginile de viață formate între 20 și 30 de ani nu mai sunt satisfăcătoare. Analizând calea parcursă până atunci, omul descoperă că personalitatea lui e imperfectă și că a pierdut mult timp încercând să facă niște lucruri, în comparație cu ce ar fi putut face sau cu ce au făcut cei de aceeași vârstă. Apare simțul necesității de a întreprinde ceva: vrea să aibă un serviciu bun, stabilitate și securitate în plan personal. Cu ajutorul psihologului, am detaliat „simptomele” crizelor, pe sexe.

Cum se manifestă criza de 30 de ani

Bărbații pot avea orice parteneră
În general, bărbații nu trec prin crize la această vârstă. Din contră, pentru ei pare să fie perioada de glorie, când sunt și în ascensiune profesională și simt că pot avea orice femeie doresc, și tinere, și trecute de prima tinerețe. Această perioadă se caracterizează prin schimbarea serviciului sau a modului de viață, iar cele mai frecvente motive de plecare de la job sunt legate de insatisfacție: anturaj, salariu, încărcătură.
Femeile, apăsate de singurătate
Vârsta de 30 de ani este o piatră de încercare chiar și pentru cele mai încrezătoare femei, care o resimt ca pe sfârșitul zilelor de glorie. „În primul rând, sunt schimbări biologice. Deși sunt femei care se întrețin foarte bine, simt că nu mai au chiar prospețimea de la 20 de ani. Criza e resimțită mai adânc de femeile care sunt încă singure, care nu au un anumit statut. Apare o primă comparație cu prietenele sau colegele ei, care sunt deja căsătorite și au copii. Dacă își dă seama că pe o latură, să zicem cea profesională a evoluat, dar pe alta a stagnat, apare comparația și disperarea că nu a obținut și ea aceste lucruri”, subliniază psihologul Keren Rosner.
„Ceasul biologic” îi spune femeii că nu mai poate întârzia în a fi mamă, sarcina aceasta devine fundamentală.
Și statusul relației devine o sursă zilnică de anxietate. Brusc, o femeie poate deveni nemulțumită de cum decurge o relație de lungă durată sau că nu a avut prea multe întâlniri la 20 de ani.
Modul de acțiune depinde de la individ la individ. „Fie conștientizează ce nu este împlinită așa că se mobilizează încercând să rezolve problema: începe să aibă grijă de ea, de vestimentație, de sănătate, acolo unde resimte o schimbare față de cum era la 20 de ani sau față de persoanele de aceeași vârstă, fie trece prin episoade depresive, se izolează, se culpabilizează sau plasează vina spre destinul nefavorabil”, adaugă psihologul.

Ce semne are criza de 40 de ani

Femeile se îmbracă strident
La femei, criza poate apărea mai târziu de 40 de ani, în funcție de apropierea de menopauză, ce provoacă simptome fizice neplăcute, cu un impact psihic puternic. „Au senzația că tinerețea e gata, că nu mai sunt valabile și atractive, orice ar face, că nu mai pot să se compare etc. Ca un comportament compensator, încep să aibă o atitudine exagerată în vestimentație, să se fardeze excesiv, să aibă relații cu bărbați mai tineri. Asta se poate explica prin nevoia de valorizare a femeii care își dă seama că a îmbătrânit. Așa își confirmă feminitatea”, explică psihologul Rosner. Depresia poate fi cauzată și de sindromul „cuibului gol”, când copiii încep să plece  de acasă. Mamele care și-au pus viața și tinerețea în slujba copilului încep să resimtă frustrări de genul: „Și, cu mine cum rămâne?”.
Bărbații, „confirmați” de tinerele
Criza bărbatului de 40 de ani apare când relația cu partenera devine monotonă și simte că nu mai are prospețimea de altădată, care îi certifica masculinitatea. Pentru a-și satisface această nevoie, începe brusc să aibă mai multă grijă de aspectul fizic și să aibă relații cu femei mult mai tinere ca el. „Simte nevoia să retrăiască anii tinereții, să se convingă că mai poate fi cuceritor și să atragă femei care îi dovedesc că încă mai e viril. Unii bărbați ajung chiar să își înăbușe rațiunea și își lasă familia pentru partenere mai tinere, mai ales dacă au copii mari. Încep să facă sport, să devină mai atenți cu vestimentația lor, să flirteze cu femeile din jur, astea sunt în general semnele crizei”, mai spune psihologul.
În general, la 40-45 de ani, bărbații sunt la apogeul carierei, și chiar și cei care nu sunt „de carieră” nu încep acum să pună pe primul loc aspectul profesional, ci tot valorizarea în raport cu femeile. „Asta îi roade pe ei acum, confirmarea sexualității. De multe ori, sunt doar niște crize care vor fi depășite, poate să fie doar un val. Dacă e suficient de matură relația cu partenera, aceasta îl poate ajuta să treacă mai departe, iar dacă este defectuoasă, de obicei se produc rupturi. Sunt atâtea cazuri în jur care se despart după 15-20 de ani de relație”, conchide psihologul Keren Rosner.

 

Cristina Lica

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

11 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: