Sari la conținut

Criză de apă potabilă în România! Aproape 300 localități sunt afectate de caniculă. Anunțul făcut de Apele Române

apa potabila
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Apa potabilă RAȚIONALIZATĂ în tot mai multe localități din România. Criza de apă potabilă este o consecință a valului de caniculă din ultimele săptămâni.  

Oficialii de la Apele Române au emis avertismente, în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat temperaturi extreme pentru următoarele săptămâni.

Apele Române au transmis că oamenii trebuie să folosească apa rațional în această perioadă. În acest moment, sute de localități se confruntă cu dificultăți în furnizarea apei potabile. Debitele scăzute ale râurilor sunt o problemă majoră.

Criză de apă potabilă în România. Anunțul Apelor Române

Autoritățile fac un apel către cetățeni să gestioneze rațional consumul de apă. Este important ca fiecare locuitor să aibă acces la apă, prioritar pentru consumul uman.

„Monitorizăm permanent situaţia resurselor de apă, precum şi modul de aplicare a prevederilor Planului de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.

Estimăm la sfârşitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie şi industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, un coeficient de umplere de circa 77%”, anunţă, luni, oficialii de la Apele Române.

Apă cu porția în apropae 300 de localități

Apele Române raportează o situație critică de aprovizionare cu apă în 291 de localități. Aceste localități au sisteme centralizate de alimentare cu apă. Printre ele se numără Roman, Pașcani și Hârlău.

Este necesară gestionarea și conservarea urgentă a apei în aceste regiuni. Potrivit infofinanciar.ro, există și 239 de localități fără sisteme centralizate de alimentare cu apă. Acestea depind de surse individuale, precum fântâni, multe dintre ele secate. Furnizarea apei este sever restricționată.

„În aceste localităţi, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricţii, respectiv în anumite intervale orare. Restricţiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosinţă în parte, în funcţie de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”,precizează Apele Române.

Cele mai afectate județe

Cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba.

Detalii despre județele cele mai afectate:

  • Iași: 58 de localități afectate.
  • Vrancea: 36 de localități afectate.
  • Botoșani: 151 de localități afectate.
  • Vaslui: 61 de localități afectate.
  • Neamț: 12 localități afectate.

Aceste date evidențiază problemele majore și necesitatea unor soluții urgente.

 

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie să folosească raţional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, transmite instituția.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel